eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Fico szlovák miniszterelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke sajtóértekezletéről távozik Pozsonyban a szlovákiai parlamenti választás utáni napon, 2016. március 6-án. Fico pártja győzött, de elvesztette parlamenti többségét.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Robert Fico nem ért egyet az új NATO-vállalásokkal

Robert Fico, a szeptemberi szlovákiai választások után ismét kormányzásra készülő ellenzéki Smer párt elnöke szerint Ukrajna NATO-csatlakozása fokozná a nemzetközi feszültséget, és bírálta a védelmi kiadások tervezett növelését. Ezzel ellentétben a Szlovákiát irányító szakértői kormány védelmi minisztere azt mondja, hogy nemzeti érdek a védelmi kiadásokra fordítani a GDP legalább 2 százalékát.

„Ukrajna NATO-csatlakozása fokozná a nemzetközi feszültséget, és ellentétes a nemzeti érdekeinkkel, melyeknek megvédése a szlovák politikusok feladata” – jelentette ki Robert Fico, a szlovák ellenzék legerősebb pártjának, a Smernek elnöke. Ismét bírálta a védelmi kiadások tervezett növelését és a légvédelmi rendszer Ukrajnának való korábbi átadását.

„Nem akarunk olyan régióban élni, amely hatalmas katonai konfliktus forrásává válhat, ez ellentétes a nemzeti érdekeinkkel”

– fogalmazott, és világosan leszögezte, ha a Smer tagja lesz a következő kormánynak, óriási probléma lesz, ha terítékre kerül Ukrajna NATO-csatlakozásának jóváhagyása.

Robert Fico a vilniusi NATO-csúcs kapcsán azt is hangsúlyozta, hogy a GDP legalább 2 százalékának védelmi kiadásokra való fordítására vonatkozó kötelezettségvállalás a gyakorlatban a kiadások növelését jelenti. Ennek kapcsán ismét bírálta az S-300-as légvédelmi rendszer és a MiG–29-es vadászgépek átadását Ukrajnának. A szlovák légtér szerinte emiatt még sosem volt ennyire védtelen, és nehezményezte, hogy ennek megoldásában Csehországra, Lengyelországra és Magyarországra kell hagyatkoznia Szlovákiának. Nem ért egyet a Viper helikopterek megvásárlásával sem, melyekre a védelmi tárca már árajánlatot kért az Egyesült Államoktól. Szerinte a Szlovákiát a szeptemberi parlamenti választásig irányító szakértői kormány semmilyen komoly külpolitikai ügyben nem hozhat döntést.

A vilniusi NATO-csúcsról hazatérő Martin Sklenár védelmi miniszter viszont nem osztja Robert Fico álláspontját, és kijelentette, létfontosságú nemzeti érdek Szlovákia számára a védelmi kiadásokra fordítani a GDP legalább 2 százalékát. A tárcavezető meggyőződése, hogy az ezzel kapcsolatos kötelezettségvállalás teljesítése elengedhetetlen Szlovákia biztonsága szempontjából.

„Az elmúlt egy-két év igyekezetei ellenére óriási a lemaradás ezen a téren. Holott ez létfontosságú kérdés, nem arról van szó, hogy melyik prioritást teljesítsük előbb, mert

ha nincs garantálva a biztonság, akkor semmi nincs”

– tette hozzá a védelmi miniszter.

Martin Sklenár azt is leszögezte, Szlovákia védelmének biztosítása nem állhat pusztán abból, hogy elfogadja és élvezi a NATO biztonsági garanciáit. „A védelmi befektetések elhanyagolása nem csupán azt jelentené, hogy a saját biztonságunkat kockáztatjuk. A NATO-tagság az előnyök mellett a felelősségvállalásról is szól” – hangsúlyozta Szlovákia védelmi minisztere.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×