eur:
394.46
usd:
365.28
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Petr Fiala cseh miniszterelnök egy prágai sajtóértekezleten 2023. május 11-én. A cseh kormány bemutatta a nyugdíjrendszer reformját és a költségvetés konszolidációját célzó törvénycsomag-tervezetét.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Cseh kormányfő: senki sem akarja likvidálni a V4-et

Csehország nem elégedett a jelenlegi európai uniós migrációs politikával, és meggyőződése, hogy változásokra van szükség – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök Prágában, ahol Ódor Lajos szlovák kormányfőt fogadta. Ódor rámutatott, jelenleg számos kérdésben jobb a cseh-szlovák együttműködés, mint a V4-es, az utóbbi most kisebb fontossággal bír, de természetesen nem elhanyagolható. „Senki nem akarja likvidálni a V4-et” – fűzte hozzá a cseh kormányfő.

Ódor Lajos szlovák miniszterelnök első hivatalos külföldi útja volt a prágai látogatás. A cseh kormányfővel, Petr Fialával való találkozóját követően Ódor kijelentette, jelenleg nem olyan a migrációs helyzet, hogy Csehországnak ismét ellenőrzéseket kellene bevezetnie a szlovák határon.

„Világos az álláspontunk. A schengeni határt kell megerősítenünk, és arról beszélni, hogyan lehet áthelyezni a migránsokat, és keresni a kölcsönösen előnyös együttműködést a harmadik országokkal” –

mondta a szlovák kormányfő.

Petr Fiala azt hangsúlyozta, az utóbbi időben jelentősen javult az együttműködés Szlovákiával a migráció terén. A cseh miniszterelnök úgy vélte, hogy Lengyelország és Magyarország az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács ülésén nem a migrációs paktumot utasította el, hanem azt, hogy az ülés záródokumentumába olyan következtetések kerüljenek, amelyek a migrációs helyzet megoldását jelentik. Szerinte a migrációs paktumról a belügyminiszterek döntöttek, s azt az Európai Tanács nem tárgyalta, az érvényes szabályok szerint nem is tárgyalhatta.

Varsó és Budapest többiektől eltérő álláspontját a cseh kormányfő nem támogatja.

„Az, hogy ez a két ország elutasította a migrációs helyzet megoldására irányuló következtetéseket, a cseh nemzeti érdekek szempontjából biztos, hogy nem jó”

– hangsúlyozta Petr Fiala. Ugyanakkor kijelentette, hogy nem elégedettek az európai migrációs és befogadási politikával, változásokat akarnak, és ezeket a változásokat szerinte a migrációs paktum nyújtja.

A cseh és a szlovák miniszterelnök a V4-eken belüli együttműködésre is kitért.

Ódor Lajos rámutatott, jelenleg számos kérdésben jobb a cseh-szlovák együttműködés, mint a V4-es, az utóbbi most kisebb fontossággal bír, de természetesen nem elhanyagolható. Ódor Lajos úgy látja, hogy a négy közép-európai ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – együttműködését pragmatikusan kell kezelni.

„A rendszerváltás után ezek az országok sok közös vagy nagyon hasonló problémával küzdöttek, amelyek közül a kulcsfontosságúak már megoldódtak”

– fogalmazott a szlovák miniszterelnök.

Petr Fiala pedig megerősítette, hogy senki nem kívánja megszüntetni a V4-ek együttműködését, amelynek azonban szerinte több szintje és területe van. A kormányfő emlékeztetett, hogy a júliusban kezdődött egyéves cseh elnökség is intenzív együttműködéssel számol, például még az ősszel visegrádi elnöki találkozóra kerül sor.

Kormányfői találkozó összehívását csak azt követően tervezik, hogy lezajlanak a lengyelországi és a szlovákiai parlamenti választások, felállnak az új kormányok, és tisztázódik a politikai helyzet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×