eur:
395.02
usd:
368.22
bux:
71567.76
2024. július 2. kedd Ottó
Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban, a Grassalkovich-palotában 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Romák járőröznek Szlovákiában – ötvenmillió euróért

Ötvenmillió eurós uniós támogatást kapnak a roma járőrszolgálatok Szlovákiában.

Roma járőrök alkalmazásával szeretne javítani a közbiztonságon a romák által lakott településéken a szlovák kormány, melynek miniszterelnöke, Ódor Lajos közölte, hogy 50 millió euró uniós támogatást fordítanak a roma járőrszolgálat biztosítására. A marginalizált roma közösségek integrálására összesen 900 millió eurós uniós támogatás áll a szlovák kormány rendelkezésére.

A roma járőrözés működtetésének fő célja az életkörülmények javítása azokon a településeken, ahol jelentős roma közösség él, általában bizonyos fokig elszigetelten. „A cél a rendfenntartás, az élet és vagyon védelme, tájékoztató-megelőző tevékenység” – részletezte Szlovákia romaügyi kormánybiztosa. Ján Hero elmondta, komoly igény van a roma járőrözés fenntartására, mivel a közösségen belül a roma járőrök példaként jelennek meg, ez is rendkívül fontos tényező.

A pályázat keretében legalább két, legfeljebb tizenkét személy teljes munkaidős foglalkoztatására lehet pályázni, attól függően, hogy a településen hány lakosa van a roma közösségnek. A település vissza nem térítendő támogatást is kérhet a projekt megvalósításának egyéb költségeire, az alkalmazással kapcsolatos tételek 30 százalékáig. A pályázat feltételeit a korábbi projektek tapasztalataihoz és a helyi önkormányzatok igényeihez igazították. Bármelyik község jelentkezhet, ahol legalább 80 roma lakos él a 2019-es Roma Atlasz adatai alapján. A pályázaton a fejlettebb települések is részt vehetnek. Nyitott pályázatról van szó, folyamatosan lehet jelentkezni, amíg a keretösszeget ki nem merítik.

Marcel Šaňa, a kassai Luník IX lakótelep polgármestere arról számolt be, hogy a projekt bevált. „Miután bevezettük a lakótelepen, rohamosan javult a közbiztonság, ezt az állami rendőrség is igazolta. A roma járőrök például a gyerekek iskolába járását is felügyelték, és ezután javult a helyzet” – jelentette ki a jelentős számú roma közösséggel bíró kassai városrész polgármestere. Azt is hozzátette, nagyon jó, hogy a feltételeket úgy alakították át, hogy nemcsak települések, hanem városrészek is jelentkezhettek.

Ódor Lajos szlovák miniszterelnök véleménye szerint a megelőzés mindig hasznosabb, mint a megtorlás, és ezeknek a polgári járőrözéseknek köszönhetően komolyabb problémák és erőszak nélkül fenntartható a rend, mivel a rendőrség afféle meghosszabbított karjaként működnek.

Szlovákiának a marginalizált roma közösségek integrálására összesen 900 millió eurós uniós támogatás áll a rendelkezésére, a kormányzat szerint ezért is fontos, hogy megfelelően működjön a kormánybiztos hivatala, és szétoszthassa az összegeket. Roma járőrszolgálat eddig már 250 szlovákiai településen létezett, összességében 1400 személyt foglalkoztattak a projektek keretében, 93 százalékuk roma nemzetiségű volt.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×