eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pexels.com

Keményen beleszállt a neves amerikai gazdasági szakértő a britekbe

"Történelmi gazdasági hiba" volt a brexit, amely hozzájárult az Egyesült Királyság magas inflációjához – erről beszélt egy volt amerikai pénzügyminiszter, aki szerint ez is hozzájárul a szigetországot fenyegető recesszióhoz.

Nagy-Britannia az Egyesült Államok legnagyobb európai szövetségese, de időről időre lesújtó véleményeket kap tengeren túli véleményformálóktól.

Most ezt tette egy vezető közgazdász, Larry Summers, aki korábban az Egyesült Államok pénzügyminisztere volt.

Summers azt mondta, hogy "nagyon meglepődne", ha Nagy-Britannia elkerülné a recessziót a következő két évben. Szerinte a brexit és más döntések miatt Nagy-Britannia gazdasági problémái – ahogy fogalmazott - "őszintén szólva sokkal súlyosabbak, mint a legtöbb más nagy országban".

"A brexitre úgy fognak emlékezni, mint egy történelmi gazdasági hibára,

amely csökkentette a brit gazdaság versenyképességét, nyomást gyakorolt a fontra, felfelé nyomta az árakat, korlátozta az importáruk behozatalát és bizonyos szempontból korlátozta a munkaerő-kínálatot" - mondta. "Mindezek hozzájárultak a magasabb inflációhoz” – fejtette ki a BBC rádiónak adott interjújában.

Fair dolog azonban megjegyezni: Summers nem a brexitet támogató Donald Trump, hanem a demokrata Bill Clinton és Barack Obama elnökök tanácsadója volt. Amiben azonban hasonló véleményen van a brexit-párti brit konzervatívokkal: ő is bírálta a Bank of Englandet és azt állította, hogy az túl sokáig tartotta alacsonyan a kamatlábakat, ami hozzájárult a fejlett világban kirívónak számító brit inflációhoz.

„Túl sokáig, túlságosan is expanzív, nagyon rosszul megválasztott monetáris politika folyt" – mondta és az amerikai közgazdász szerint az egyetlen lehetőség a brit alapkamat-emelések fenntartása. A Bank of England 2021 vége óta 12 alkalommal emelte a kamatlábakat - a múlt hónapban 4,5 százalékra. Mindez mérhetetlen csapást okoz brit ingatlantulajdonosok vagy potenciális vásárlók millióinak, akik azzal szembesülnek, hogy havonta több száz fonttal felment a törlesztőrészletük.

Summers szerint ez elkerülhetetlenül visszaüt a gazdasági aktivitásra és a növekedésre, hozzátéve, hogy "nagyon meglepődne, ha még két év telne el anélkül, hogy az Egyesült Királyság ne kerülne recesszióba és hogy nagyon nehéz lesz a berögzült inflációt megszüntetni a gazdaság jelentős lassulása nélkül".

Hozzátette: "Általában, amikor felírnak egy gyógymódot, még ha a gyógyszerek önmagukban nem is olyan kellemesek és még ha esetleg vannak is mellékhatásaik, általában jobb, ha végig szedjük... mintha kockáztatnánk a fertőzés visszatérését".

Summers Liz Truss rövid miniszterelnökségének a kamatokat drámai módon elszabadító, zavaros időszakában azzal szúrt oda a brit konzervatív kormánynak - hogy a piacok úgy kezelik Nagy-Britanniát, mint egy fejlődő országot, ahol "elveszett a hitelesség".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×