eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Twitter

Történelmi beszédet tartott a brit hírszerzés főnöke

A gyors technológiai fejlődés közepette nehezebb kémkedni – ezért a technológiai szektor segítségére van szükség. Ezt a szokatlan megjegyzést tette a brit hírszerzés főnöke, aki első ízben állt ki a nyilvánosság elé.

Az impozáns Temze-parti székházáról, no és persze James Bondról ismert MI6 brit kémszolgálat „házon belül” már nem tudja elég gyorsan fejleszteni a szükséges a technológiát és ezért a piaci vállalkozásokkal kell együttműködésre lépnie.

Többek között erről beszélt formabontó interjújában Richard Moore, a szolgálat eddig a „C” kódnév mögött rejtőző főnöke egy BBC-interjúban és egy nyilvános fellépésén is.

Moore elismerte, hogy ügynöksége külföldön kémkedik és „bátor férfiakat és nőket” szervez be, akik a britekkel való együttműködésre teszik fel az életüket. Ők az ügynökök, míg az otthon, a monitorok előtt dolgozók a tisztek – magyarázta.

Fő mondandója azonban az volt, hogy Nagy-Britannia riválisai „ömlesztik a pénzt” a technológiába és a briteknek „külső pénzt” kell bevonniuk, hogy lépést tartsanak.

„Az MI6-nek nyitottabbá kell válnia, hogy titkos maradhasson, együtt kell működnie a technológiai cégekkel, hogy elhárítsa a Kína és Oroszország támasztotta fenyegetést, miközben azok élre akarnak törni a mesterséges intelligencia és más technológiák terén”.

Moore kedden mondott történelmi beszédet – mert ez volt az első alkalom, hogy a külföldi hírszerzés főnöke a nevét felvállalva kiállt a nyilvánosság elé. A médiának már előre kiszivárogtatták a részleteket, melyek szerint „szemben a Bond-filmek kütyügyártó fegyvermesterével, Q-val, az MI6 nem tud házon belül olyan eszközöket kifejleszteni, amelyekkel el lehetnek hárítani a hibrid fizikai és virtuális fenyegetéseket”.

Az ügynökség ezért nyitna a technológiai ipar, köztük a startupok felé, amelyeket a Nemzetbiztonsági Befektetési Alap már 100 millió fonttal támogat. Az az érdekes megjegyzés is elhangzott tőle, hogy „nem lehet 18 hónapot tölteni valakinek az átvilágításával” – amire sokan felvonhatják a szemöldöküket, mert egyfajta biztonsági kockázatot jelenthet a lazább hozzáállás.

A britek és más nyugatiak már egy ideje aggódnak, hogy Kína előretörhet a mesterséges intelligencia és a globális megfigyelés terén. Moore arra utalt, hogy Kína „adatbányászattal” foglalkozik, miközben egy hagyományosabb módszert is bevet: az adósságok útján történő befolyásszerzést.

Emellett megjegyezte: „ellenfeleink pénzt öntenek a mesterséges intelligencia, a kvantum számítástechnika és a szintetikus biológia fejlesztésébe”.

Utóbbi például olyan precíziós eszköz, amivel élő organizmusokat lehet manipulálni és megnő a biofegyverek fejlesztésének lehetősége.

A Guardian brit lap közben megjegyezte: októberben kiderült, hogy az MI6 valamint a belföldi MI5 és GCHQ kémszolgálatok szerződést kötöttek az Amazon amerikai tech-céggel felhőszolgáltatása használatáról. Szakértők szerint ezzel pillanatokon belül hatalmas adatmennyiséghez juthatnak.

A BBC-interjúban Moore elutasította, hogy a hírszerzés hibája volt, hogy nem számítottak Afganisztánban a gyors tálib hatalomátvételre. „Ha az összes vezető tálibot beszerveztük volna, akkor sem láttuk volna előre”. Kínát az ügynökség első számú prioritásának nevezte és figyelmeztette Pekinget: „komolyan fenyegetheti a világbékét, ha a magában túlságosan bízó Peking” hibásan méri fel a tajvani helyzetet. Emellett sürgette, hogy a Nyugat szálljon szembe „az orosz fenyegetések teljes spektrumával”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×