eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Facebook amerikai alapítású közösségi hálózat ikonikus, felfelé mutató hüvelykujjat ábrázoló emblémája a Kalifornia állambeli Menlo Parkban 2020. június 29-én. A gyűlöletbeszéddel és hamis információkat tartalmazó posztokkal kapcsolatos üzletpolitikája miatt egyre több cég jelenti be, hogy nem hirdet tovább a közösségi oldalon.
Nyitókép: John G. Mabanglo

Amerikában már kész a terv a Facebook és társai megregulázására

Az amerikai Kongresszus egyik bizottsága jóváhagyta, lesújthatnak a különösen nagy hatalomra szert tett technológiai cégekre.

Tavaly már szinte szokássá vált az amerikai Kongresszusban, hogy beidézik a Facebook, a Twitter, a Google és más nagy technológiai cégek vezetőit. A liberálisabb Demokrata és a konzervatívabb Republikánus képviselőknek – más és más okból, de – elegük lett a szerintük túl nagy hatalomra szert tevő technológiai cégek magatartásából. Most pedig amiatt bírálják őket, mert hatalmukat felhasználva felvásárolnak vagy tönkretesznek kisebb cégeket. A Képviselőház igazságügyi bizottsága hivatalosan is elfogadta az erről szóló, 400 oldalas jelentést.

Az anyag nem csak a bizottság hivatalos állásfoglalása, de egyben egy jövőbeli törvény vázlata is lesz, amely azt a célt szolgája majd, hogy korlátozzák a Google, az Apple, az Amazon és mások piaci hatalmát.

A jelentést 24:17 arányban fogadta el az igazságügyi bizottság, a képviselők párthűségük alapján szavaztak.

Maguk az említett cégek tagadják hogy bármi rosszat is tettek volna.

Az először tavaly októberben kiadott jelentés annak volt az eredménye, hogy a Kongresszus első ízben átvilágította a technológiai szektort. Az anyag szerzői szerint radikálisan módosítani kéne a trösztellenes törvényeket és több tucat olyan esetet említettek, amikor a technológiai óriások visszaéltek a hatalmukkal.

„Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook mind monopolhelyzetben van gazdaságunk egyik jelentős szektorában. Ennek a monopóliumnak véget kell vetni – mondta David Cicilline demokrata képviselő. – Most, hogy az igazságügyi bizottság hivatalosan is elfogadta megállapításainkat, alig várom, hogy nekifoghassak a törvényalkotásnak, amely választ ad majd jelentős aggodalmainkra.”

Az első ilyen – kétpárti – törvényjavas

latot már be is nyújtották: a szerzők ezzel szeretnék megerősíteni a trösztellenes ügynökségek hatáskörét és megkönnyíteni a kollektív tárgyalást az olyan cégekkel, mint a Google vagy a Facebook.

Egy másik törvényjavaslat célja, hogy megfékezze az ágazatban a fúziókat.

A most kiadott jelentés javasolja, hogy tiltsák ki az Amazonhoz hasonló nagy cégeket az olyan piacokról, ahol versenyeznek. Emellett felvetik, hogy növelni kéne a trösztellenes szabályokat betartató ügynökségek költségvetését.

A jelentés arra is sürgette a Kongresszust, hogy hagyjon több játékteret a trösztellenes ügynökségeknek, hogy azok le tudják állítani azt a gyakorlatot, amelynek során egyes cégek felvásárolják potenciális riválisokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×