eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Keleti Termében 2021. március 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Reszkessetek, multik: Joe Biden vállalati adó javaslata

Újfajta globális vállalati adózási tervet ajánl a fejlett országoknak az amerikai Biden-kormányzat. Az elképzelés nyomán a nemzeti kormányok több bevételhez jutnának az adó-minimalizáló multicégektől. Az elnök pedig megemelhetné a hazai vállalati adót, hogy ebből pénzelje fejlesztési terveit.

A világ legnagyobb cégei a helyi vállalati adó alapján adózzanak az olyan országokban ahol aktívan jelen vannak. Ez véget vetne a jelenlegi gyakorlatnak, hogy Európában a nagy multik például az alacsony vállalati adót kivető Írországba „jelentkeznek be” és más államokban aránytalanul keveset fizetnek be a helyi államkasszába.

Ez az amerikai Biden-kormányzat javaslata a világ ipari országait tömörítő OECD-nak. Az alku részeként globális szinten meghatároznák a vállalati adó alsó szintjét. Washington számára ez azért lenne előnyös, mert a többiekkel egyetértésben megemelné a vállalati adószintet és így mások nem tudnának „alávágni”. A befolyó pénzből Joe Biden elnök masszív infrastrukturális fejlesztést tervez hazájában.

A párizsi székhelyű OECD-nek elküldött washingtoni elképzelés vázlatát megszerezte a Financial Times. Az anyagból kiderült, hogy a világ legnagyobb cégei – így az amerikai technológiai óriások – globális profitját adóztatnák, függetlenül attól, hogy fizikailag jelen vannak-e egy adott országban.

Bidenék egy másik reménye az, hogy az alkuajánlattal leállíthatják azt a trendet, hogy egyes országok saját „digitális adóval” sújtják az amerikai technológiai cégeket. Cserébe korlátoznák a multik lehetőségeit az adómérséklésre például úgy, hogy az egyik országban megtermelt profitot olyan helyre mozgatják, ahol jóval alacsonyabb adót kell fizetni utána.

Otthon a Biden-kormányzat arra készül, hogy a következő 15 évben 2,5 billió dollár értékben növeli a vállalati adóbevételeket, hogy ebből finanszírozza meg több mint 2 billió dolláros infrastruktúra-fejlesztési, megújuló energia- és iparfejlesztési terveit.

Az Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy globálisan 21 százalékra emeljék a vállalati adót

– így Bidenék otthon abban a tudatban tolhatnák fel az adókulcsot, hogy nem kéne attól tartaniuk: mások alájuk vágnak.

A Fehér Ház ajánlata továbbá az több európai országnak, hogy ne saját hatáskörben vessenek ki masszív digitális adót az amerikai technológiai cégekre, hanem a vállalati adóalku részeként jussanak hasonló bevételhez a területükön jelenleg kevés adót fizető cégektől.

Az ötletet máris üdvözölte Mario Draghi olasz miniszterelnök, az Európai Központi Bank volt vezetője és a G20-as csoport elnöke. Olaszország egyike volt azoknak az államoknak, amelyek már kivetettek digitális adót az amerikai cégekre.

Közben Írország – ahol 12,5 százalék – a vállalati adó és amely a multik jelenlegi gyakorlatának egyik legnagyobb haszonélvezője, egyelőre nem válaszolt az amerikai ajánlatra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×