eur:
397.22
usd:
356.59
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
A brit parlament által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök részt vesz a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás egyes pontjait potenciálisan felülíró törvénytervezetről szóló vitában a londoni alsóházban 2020. szeptember 14-én. A jelenlegi Brexit-megállapodás észak-írországi protokollja alapján a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló áruforgalomban uniós vámok vethetők ki az olyan árucikkekre, amelyekről feltételezhető, hogy az EU egységes belső piacára - mindenekelőtt Írországba - kerülhetnek tovább.
Nyitókép: MTI/EPA/UK Parliament/Jessica Taylor

Brexit: érik a hatalmas brit katasztrófa

Hirtelen lemondott Boris Johnson szóvivője, Lee Cain, pedig ő lehetett volna az új kabinetfőnök.

Kapkodhatja a fejét a héten Boris Johnson brit miniszterelnök: a Downing street 10-ben a média szerint „káosz tört ki”, amikor hirtelen lemondott a kommunikációs igazgatója, Lee Cain. Előtte még úgy volt, hogy ő lesz az új kabinetfőnök, de szabályos belháború kezdődött, és még Johnson menyasszonya Carrie Symonds is a sarkára állt, közölte: nem léptethetik elő a volt bulvárújságírót – tudósított az ügyről több médium.

Johnsonnak mindezzel a háta mögött kell összpontosítania a pandémiakezelésre – és a brexit utáni időkről szóló, az unióval kötendő szabadkereskedelmi alkura.

Vészesen közeleg a hónap közepe, és úgy tűnik, London és Brüsszel nem tudja tartani a hétvégi határidőt.

A tárgyalóknak 600 oldalnyi jogi szövegen kell átrágniuk magukat.

Kiszivárgott hírek szerint az EU most újabb, egyhetes határidőt adott Johnsonnak, hogy a következő uniós csúcs – azaz jövő csütörtök – előtt hozzák tető alá a megállapodást.

Megszólalt a határforgalom miatt különösen érintett Írország: először Simon Coveney külügyminiszer mondta azt, hogy Nagy-Britanniának el kell fogadnia az igazságos versenyt biztosító, kemény szabályokat, és középutas megoldást kell találnia a halászat kérdésében.

Majd megszólalt Michael Martin ír kormányfő is, aki elővette a "Biden-kártyát".

Az amerikai elnökválasztáson magát győztesnek kihirdető Joe Biden büszke ír származására, nem szívleli a brexitet, és már többször figyelmeztette Boris Johnsont, hogy a brit kilépés nem áshatja alá az északír békét. Legutóbb kedden említette a témát, amikor telefonon beszélt Johnsonnal.

Ezzel ama brit törvénytervezetre is utalt, amely hatályon kívül helyezné az unióval kötött válási egyezménynek az Észak-Írországon áthaladó áruszállításra vonatkozó passzusait és ezzel a brit kormány saját bevallása szerint részben megsértené a nemzetközi jogot. Biden egy korábbi megfogalmazása szerint, ha Nagy-Britannia aláássa a paktumot, akkor nem tud majd kereskedelmi szerződést kötni Amerikával.

Jobb tehát, ha Johnson feltűri az ingujját, mert Biden azt akarja, hogy a britek és az európaiak kössenek szabadkereskedelmi egyezményt

– közölte az ír kormányfő.

Maga a brit miniszterelnök és kormánya is azt mondja a nyilvánosság előtt, hogy nyitottak a megállapodásra, keményen dolgoznak érte, de „az uniónak tiszteletben kell tartania Nagy-Britannia szuverenitását”.

A bizonytalan állapot miatt a befektetők az utóbbi napokban távol tartották magukat a brit részvényektől.

A megbeszélések közben – több brit lap szerint is – az utolsó lehetséges pillanatig tartanak, és a jövő héten is folytatódnak.

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon egyelőre azonban mérsékelt reakciókat hozott az esemény. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telik a kereskedés, míg Európában a tegnapi esés követően kisebb felpattanás, Amerikában pedig kisebb esés jöhet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×