eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadója elindul londoni otthonából 2020. november 13-án. Cummings bejelentette, hogy tervei szerint a Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválására kijelölt átmeneti időszak vége, vagyis 2020. december 31-e előtt távozik posztjáról.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Beadja a derekát az EU-nak Johnson a "géniusz" távozása után?

Fordulat a brexitben? Az EU így értékelte, hogy távozik a brit miniszterelnöki hivatalból a gonosz géniusznak tartott szürke eminenciás, Dominic Cummings. A befolyásos tanácsadó volt a brexitkampány egyik motorja.

Karácsonyra már nem lesz Boris Johnson brit miniszterelnök oldalán befolyásos tanácsadója, a baloldal, de sok konzervatív képviselő számára is megosztó személyiségnek tartott Dominic Cummings.

A 48 éves tanácsadóról korábban megjegyezték, hogy olyan volt Johnsonnak, mint Donald Trump amerikai elnöknek az egy idő után szintén menesztett jobboldali ideológus, Steve Bannon.

Péntek délután a brit miniszterelnöki hivatal sietett visszautasítani azokat a brüsszeli véleményeket, hogy

Cummings távozása kardinális változást hoz a brexit utáni viszonyról szóló tárgyalásokban, és Johnson elfogadja az Unió feltételeit.

Erről először Philippe Lambert európai parlamenti képviselő, a Európai Zöld Párt elnöke beszélt.

Manfred Weber, az Európai Néppárt vezére és Angela Merkel német kancellár szövetségese pedig felszólította Johnsont:

„legyen úrrá a káoszon, mert ez felelőtlen viselkedés a brit oldal részéről”.

London tagadja, hogy Cummings távozása puhítaná a brexitet

Amikor Johnson szóvivőjét megkérdezték Lambert megjegyzéséről, akkor azt mondta „abszolút nem ez a helyzet, egyszerűen hamis állítás”, hogy a brit kormányfő most hirtelen irányt váltana a brexit utáni kétoldalú kereskedelemről szóló tárgyalásokon.

A megbeszéléseken továbbra sincs áttörés, és kiszivárgott információk szerint a felek belenyugodtak abba, hogy nem tudják tartani a hétvégi határidőt, ezért a jövő héten is folytatják az alkudozást.

Ő volt a népszavazást sikerre vivő "géniusz"

Cummings távozása - a brit belpolitikában és előfordulhat, hogy a brexit folyamatában is – sokkoló hír, ami nem sokkal azután érkezett, hogy lemondott posztjáról Cummings egyik szövetségese, Lee Cain a miniszterelnöki hivatal kommunikációs igazgatója.

A Cainnel együtt dolgozó Cummings volt a 2016-os brexit népszavazási kampányt sikeresen megtervező géniusz, diktatórikus módszerei miatt azonban saját, konzervatív pártjában sem szerette mindenki.

Sok mindent megengedett magának

Rendőrrel vezettette ki például a pénzügyminiszter egyik tanácsadóját, akinek saját jogkörét igencsak tágan értelmezve, személyesen ő mondott fel.

A pandémia első hulláma idején emlékezetes módon – a karanténszabályokat megszegve – nyáron egy vidéki házba vonult vissza, majd autós kirándulásra ment a családjával, hogy úgymond „tesztelje a látását”. A közfelháborodás ellenére sikerült kimagyaráznia magát, Boris Johnson pedig ellenállt a felhívásoknak, hogy menessze.

Cummings most úgy fogalmazott, hogy „pletyka, hogy lemondással fenyegetőzött volna, hiszem már januárban megírta a blogján, hogy az év végére szeretne jobbára funkció nélkül maradni." Egy magasrangú forrás a Downing Street 10-ben ezzel kapcsolatban azt mondta a BBC politikai tudósítójának, hogy „karácsonyra már nem lesz bent a kormányban és hogy távozását felgyorsította a miniszterelnöki hivatalban a napokban kialakult felfordulás”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×