eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Nagy-Britannia zászlói a brit parlament előtt Londonban 2019. október 28-án. A brit parlament alsóháza ezen a napon megvitatja az előrehozott választásokról szóló indítványt, és várhatóan szavaz is róla.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Ilyen durva migrációs problémával még nem szembesültek a britek

Agyelszívás fenyegeti Nagy-Britanniát a brexit miatt. Egy közös brit-német tanulmány szerint jelentősen megugrott a jól képzett britek elvándorlása hazájukból, akik néha még csökkenő fizetések dacára is inkább az EU-ban szeretnének élni.

Ismét migrációs problémája van Nagy-Britanniának. Most azonban nem a korábban beözönlő kelet-európai vagy a gumicsónakokon érkező közel-keleti munkavállalók és migránsok jelentik a beszédtémát.

Úgy tűnik, a brexit miatt sok költözik Európába

Az Oxfordi Egyetem és négy berlini kutatóközpont közös projektje statisztikai adatokat és brit polgárokkal készült interjúkat dolgozott fel egy tanulmányban.

A szerzők úgy találták, hogy a brexit előtti időkhöz képest 30 százalékkal megnőtt a britek elvándorlása az Európai Uniós államaiba.

Ötszörösére nőtt azoknak a briteknek a száma, akik valamilyen más uniós ország állampolgárságáért folyamodtak. Ezen belül a német állampolgárságot kérvényezők száma hússzorosára ugrott.

„Ilyen mértékű növekedésre akkor lehet számítani, amikor egy országban masszív gazdasági vagy politikai válság alakul ki”

– mondta Daniel Auer, a jelentés társszerzője.

A kutatók szerint a legjobb koponyákat veszíti el a szigetország

A tanulmány készítői azt is megállapították, hogy az Európában szerencsét próbáló brit migránsok a leginkább tanultak és képzettek bármely bevándorló nációból, és a legmagasabb nettó fizetésekkel rendelkeznek.

Ez arra utal, hogy a brexit nyomán megindult az agyelszívás és a legtehetségesebb és leghatékonyabban dolgozó britek hagyják ott a hazájukat.

Németországban a brit származású munkavállalók az osztrákok és amerikaiak mögött a legjobb keresők között vannak, a maguk havi 2812 eurós átlagjövedelmével.

A szerzők szerint 1,2 millió brit él az EU-ban, ezek közül 120-150 ezer Németországban.

A 2016-os brexit népszavazás óta 31 600 brit szerzett kettős állampolgárságot. És hogy világosan látható legyen a brexit hatása: egy évvel a népszavazás előtt csak 622-en kértek német útlevelet, tavaly már 14 600-an.

Akkor is mennek, ha kevesebbet fognak keresni

A szerzők interjúkat is készítettek a németországi britekkel. Ezekből az derült ki, hogy ők hajlandók egyre nagyobb kockázatot vállalni. Az egyik válaszadó, egy bristoli kutató és egyben családapa a 2016-os népszavazás után hetekkel átköltözött a családdal Németországba.

„Azonnal lemondtunk a házvásárlásról, a döntésünk kizárólag a népszavazás végeredményétől függött”

– mondta.

Mások annak ellenére vándoroltak el, hogy vagy kevesebb lett vagy stagnál a jövedelmük. „Kezdek azon gondolkozni, hogy alábecsültem-e a költözéssel járó kockázatot” – mondta egy tavaly, három gyermekével és feleségével kivándorolt brit informatikus.

A kutatók számokkal is kifejezték a trendet: a népszavazás előtt csak a költöző britek 24 százaléka volt képes „nagy rizikót vállalni”, a referendum után már 57 százalékuk mondta ezt. Németország mellett Spanyolországba és Franciaországba vándorol ki a legtöbb brit, de köztük már kevesebb az aktív kereső és több a nyugdíjaskorú polgár.

Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×