eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Vendégek egy stockholmi étterem teraszán a koronavírus-járvány idején, 2020. április 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund

Kiverte a biztosítékot a svédek magas halálozási aránya

Svédország vizsgálatot indít a koronavírus-járvány kezeléséről. A skandináv országra sokan példaként tekintettek lazább gyakorlata miatt. Ugyanakkor a lakosság arányában a világon az egyik legmagasabb halálozási statisztikával rendelkezik.

Meg lehet-e fékezni a Covid-19 pandémiát a „nyájimmunitás” megszerzésével? Svédország egyfajta kísérleti laborként próbált választ adni a világnak arra a kérdésre, hogy ha elég ember fertőződik meg és válik ellenállóvá a vírussal szemben, akkor van-e értelme szigorú karanténnal védekezni.

Kutatók - köztük svéd kutatók is - azonban élesen bírálták a stratégiát az elmúlt hónapokban. A kormánypolitika azzal érvelt, hogy az eddigi laza fellépés nyomán csökkentették egy esetleges második hullám veszélyét.

A svédeknél nem zártak be a munkahelyek, csak az 50 főnél nagyobb csoportok gyülekezését tiltották be, nyitva maradt az iskolák egy része, és az embereknek csak ajánlották, de nem írták elő, hogy otthonról dolgozzanak.

A svédek vezetnek egy szomorú statisztikában

Ugyanakkor a szomszédos északi országokhoz képest sokkal rosszabb a svéd halálozási statisztika, a lakosság számához viszonyítva pedig a skandináv ország a világ egy legrosszabb halálozási arányát produkálta.

Friss adatok szerint a 10 milliós országban 38 ezer fölött járt a fertőzöttek száma, és eddig 4400 ember halt meg a vírus miatt.

Egy főre lebontva ez négy és félszer magasabb halálozási ráta, mint a szomszédos dánoké és kilencszerese a norvég adatnak.

A másik, gyakran használt számítási mód szerint 5,6 halott jut egymillió lakosra, ami 11-szer magasabb, mint a globális átlag, amely szerint egymillió emberre 0,5 halott jut. Svédországban a betegségben elhunytak fele idősotthonban halt meg.

A nyomás hatására Stefan Löfven miniszterelnök azt mondta, hogy nem a járvány elmúltával, hanem rövid időn belül vizsgálatot indítanak a stratégiáról.

„Átfogó képet kell alkotnunk arról, hogyan működött országos, regionális és helyi szinten” – mondta a kormányfő egy lapinterjúban. „A nyár előtt döntést hozunk egy vizsgálóbizottságról” – tette hozzá a kormányfő. Mivel a naptár szerint már nyár van, ezzel arra tett ígéretet, hogy rövid időn belül megindulhat a vizsgálat.

Nagy volt a szabadság, míg máshol bezárva ültek az emberek

A svédeknél csak minimális tilalmak voltak érvényben, például nem lehetett látogatni idősotthonokban és a biztonságos távolság betartására kötelezték az embereket, de úgy, hogy a boltok, éttermek, bárok és parkok is nyitva maradtak. Az alsó tagozatosok közben továbbra is járhattak iskolába.

Illetékesek folyamatosan azzal érveltek, hogy a skandináv országban alacsonyabb lesz a halálozási arány, mint a világ más államaiban. Azt is hangoztatták, hogy amikor a szigorúbban fellépő országok lazítanak a karanténon, akkor a halálesetek megugrásával járó második hullámmal szembesülnek majd.

Feláldozták az időseket és betegeket?

A kormány vezető tudományos tanácsadója még mindig magyarázni próbálja a bizonyítványt: Anders Tegnell, a közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője azt mondta,

„meglepetésként érte” a magas halálozási arány,

és hogy „nem biztos, hogy a karantén megvédte volna-e az időseket”. Később viszont elismerte, hogy csinálhatták volna jobban is.

Hozzátette: most, hogy más országok fokozatosan enyhítenek a vírus lassítása érdekében hozott rendelkezéseken, Svédországnak érdemes megfigyelnie, mely rendelkezések bizonyultak hatékonynak a járvány elleni harcban.

Azt mondta továbbá, hogy ha ismét ilyen helyzettel szembesülnének, Svédország vélhetően szigorúbban járna el, mint korábban, ám kevésbé szigorúan, mint a többi ország, valahol a kettő között.

Olle Kampe, a neves Karolinska Intézet professzora ugyanakkor azt mondta a Business Insider magazinnak: „feláldozzuk az öregeket és a betegeket” és óvott attól, hogy mások másolják a svédeket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×