eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Washington, 2018. április 9.Donald Trump amerikai elnök kabinetjének ülésén a washingtoni Fehér Házban 2018. április 9-én. (MTI/AP/Evan Vucci)
Nyitókép: Evan Vucci

Már nyíltan háborúval fenyeget Oroszország

Összeállni látszik a nyugati szövetség, de nem tudni, mikor indul a Szíria elleni amerikai büntetőcsapás. Donald Trump amerikai elnök egyelőre kivár. Mindeközben Oroszország szerint a lépéssel háború robbanhat ki Washington és Moszkva között.

A hét elejei fenyegetőzés után a hét végére vacillálni kezdett Donald Trump. Az amerikai elnök péntek hajnalban már arról beszélt, hogy „rövid időn belül dönt” a szíriai fellépésről, amellyel az Aszad-kormányt akarja büntetni az állítólagos dúmai vegyi támadásért.

Az elnök témába vágó Twitter-üzenete arról szólt, hogy „soha nem mondta, hogy mikor jön a Szíria-elleni akció, lehet nagyon hamar, vagy nem nagyon hamar”.

Közben Theresea May brit miniszterelnök megszerezte kormánya támogatását a britek részvételéhez a műveletben.

Macron francia elnök Trumpnál is határozottabban fogalmazott, amikor azt mondta: konkrét bizonyítékai vannak, hogy az Aszad-rezsim mérgezett meg civileket Dúmában – így a franciák részvétele is biztosnak látszik. Amerikai illetékesek pedig azt mondták: az áldozatoktól gyűjtött minták klór és egy vegyi anyag jelenlétére utalnak.

Már csak az a kérdés, hogy mit és mivel támadnak majd – egy brit miniszter csütörtök este egy vitaműsorban értésre adta, hogy erről még nem született döntés.

Trump egy éve rendelt el cirkálórakéta-támadást az Aszad-erők ellen.

Az akció miatt később bírálták és gúnyolták, mert a kritikusai szerint csak pár bombatölcsért produkált egy katonai reptéren.

Közben Oroszország ENSZ-nagykövete azt mondta,

„nem lehet kizárni”, hogy háború robbanhat ki az Egyesült Államok és a szíriai rezsimmel szövetséges és a közel-keleti országban katonákkal jelenlévő Oroszország között.

„Az első számú prioritás a háború elhárítása” – mondta Vaszilij Nyebenzja.

Ez volt az első, viszonylag magas rangú orosz politikustól származó figyelmeztetés arról, hogy Moszkva reagálhat, ha a nyugatiak támadást indítanak.

Az oroszok kérésére péntekre ismét összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését – ha itt nem érnek el megállapodást a vegyifegyver-támadás kivizsgálásáról, akkor az elegendő indok lehet a nyugatiak akciójára. Moszkva közben úgy állíthatja be: mindent megtett, hogy megelőzzék a katonai fellépést.

A CNBC közben katonai forrásokra hivatkozva azt írja:

az amerikaiak nyolc célpont elleni támadást mérlegelnek Szíriában.

Ezek között két katonai reptér, egy kutatóintézet és olyan gyárak vannak, amelyek Washington szerint vegyi fegyvereket állítanak elő.

Ezzel párhuzamosan a szíriai légierő gépeit orosz légitámaszpontokra küldik, abban a reményben, hogy azokat nem támadják majd a nyugatiak. Az orosz média pedig azt közölte: a csapásra készülve a nyílt tengerre küldtek 14 orosz hadihajót a szíriai Tartusz kikötőből és az orosz támaszponton csak egy tengeralattjáró maradt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×