eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az EU kiállt a britek mellett a kémügyben

Vlagyimir Putyin azt állította: országának nincs vegyifegyver programja, és tagadta, hogy köze lett volna egy volt orosz ügynök angliai megmérgezéséhez. Közben megérkeztek a független szakértők Nagy-Britanniába.

Vlagyimir Putyin azt állította, hogy a sajtóból tudta meg, hogy a kémkedés miatt elítélt, majd elnöki kegyelmet kapott és nyugaton elfogott orosz ügynökökre kicserélt Szergej Szkripalt és a lányát megmérgezték Angliában.

A brit kormány jogtalan vegyifergyver-használatnak minősítette és személyesen őt vádolta meg az akcióval. Ezt követően a múlt héten a britek kiutasítottak 23 “nem bejelentett kémnek” minősített orosz diplomatát. Az oroszok azzal válaszoltak, hogy szintén kiutasítottak 23 brit diplomatát, betiltották a kultúrális kapcsolatokat elősegítő British Council működését.

Emellett a britek számára sokkoló módon bezáratják Nagy-Britannia szent-pétervári nagykövetségét, amelyet ironikus módon jópár éve Vlagyimir Putyin nyitott meg a helyi polgármester társaságában.

Johnson vasárnap azt állította a brit tévében, hogy Oroszország az elmúlt évtizedben – “célzott gyilkosságok céljából” vegyifegyver készleteket hozott létre és halmozott fel a Novicsok néven ismert anyagból. “Erről bizonyítékaink vannak” – állította.

Ugyanebben a BBC műsorban a londoni orosz nagykövet viszont arra utalt, hogy brit ügynökök követhették el a támadást saját országukban, a Porton Down-I katonai laboratóriumot felhasználva, ahol a napokban a brit hatóságok szerint azonosították a Novicsok vegyi anyagot.

Johnson “viccesnek” nevezte az állítást, viszont magyarázkodni kényszerült, amikor kénytelen volt elismerni, hogy 160 ezer fontos adományt fogadott el egy volt orosz miniszter feleségétől egy a Konzervatív Párt számára adományokat gyűjtő teniszmeccsért cserébe. Ljubovj Csernyuhina további 30 ezer fontot fizetett egy közös vacsoráért – nem mással, mint Gavin Williamson védelmi miniszterrel, aki a múlt héten azt mondta: “az oroszok fogják be és menjenek el”.

Johnson válasza az volt, hogy ha nem mutatnak be konkrét bizonyítékot egyes oroszokkal szemben, akkor “nem lehet az egész nemzetet vádolni”.

Moszkvában ezek után a frissen újraválasztott Vlagyimir Putyin elnök is megszólalt, aki tagadta, hogy országának köze lett volna a felháborodást kiváltó Szkripal-ügyhöz, és azt is, hogy hazája a vádak szerinti vegyifegyver programot folytatott volna.

"Az első dolog, ami az ember eszébe jut, hogy ha ez harci méreganyag lenne, akkor az emberek természetesen a helyszínen meghaltak volna, ez nyilvánvaló tény, ennek tudatában kell lenni. Oroszországnak nincsenek ilyen eszközei, mi az összes vegyi fegyverünket megsemmisítettük nemzetközi ellenőrzés alatt" - hangoztatta Putyin.

Közben a vegyifegyverek elterjedésének megakadályozását felügyelő nemzetközi szervezet, az OPWC független vizsgálatot folytat és mintákat vesz a volt orosz ügynök autójából – a britek állítása szerint ugyanis ennek szellőzőrendszerébe rejtették a pusztító vegyi fegyvert, ami miatt Szergej Szkripalt és lányát még mindig intenzív osztályon, kórházban kezelik.

Feltétel nélküli támogatásukról biztosították az európai uniós tagállamok külügyminiszterei az Egyesült Királyságot a mérgezési ügyben. A hétfői brüsszeli tanácsülésen elfogadott közös nyilatkozatban határozottan elítélték atámadást.

"Ezen meggondolatlan és törvénytelen cselekedet veszélybe sodorta számos állampolgár életét. Az Európai Unió rendkívül komolyan veszi a brit kormány értékelését, miszerint valószínűleg Oroszország felelős a történtekért" - hangsúlyozták.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×