eur:
393.14
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Csehországból is pénzelték az Iszlám Államot

Csehországból is pénzelték az Iszlám Államot

A cseh titkosszolgálat a bankszámlák ellenőrzése közben kapcsolatot talált csehországi bankszámlák és az Iszlám Állam között. Tavaly legkevesebb egy esetben küldtek át pénzt Csehországból a szélsőséges csoport számláira.

A Biztonsági Információs Szolgálat jelentéséről a jövő héten tárgyal a cseh kormány. A pénzátutalásokról bővebbet nem közöltek, de ennek tényét a cseh sajtóirodának Ladislav Šticha, az információs szolgálat szóvivője megerősítette.

Csehországban februártól hatályos az a törvény, amely szigorítja a terrorcselekmények támogatását.

A pénzügyi támogatásért akár tizenkét évnyi szabadságvesztést is kiszabhatnak.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem csak a biztonsági szolgálat jelentését használják fel. A szolgálat azt is megvizsgálta, hogy átutaztak, vagy kiutaztak-e az Iszlám Állam területére az országból a Csehországban élő külföldiek, de erre utaló bizonyítékokat nem találtak.

Folytatódott viszont az a trend, hogy iszlám országból származó külföldiek, akik korábban nem tartoztak a terroristákhoz, átutaztak Csehországon keresztül a harcok területére, és erre főként a prágai repülőteret vették igénybe. A biztonsági szolgálat hét olyan személyről tud, akik Szíriába utaztak, és ott csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

Kockázatosnak tartja a biztonsági szolgálat azt is, hogy szalafisták és vahabisták befolyást akarnak szerezni, és az iszlám törvénykezést akarják bevezetni csehországi muszlimok zárt körében. Az eddigi információk szerint a közösség ellenállt az ilyen törekvéseknek.

2016-ban számos véres merényletet követtek el az Iszlám Állam támogatói Belgiumban, Törökországban, Franciaországban és Németországban. A jelentés kiemeli, hogy Csehország nem tartozott a célpontok közé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×