eur:
395.01
usd:
367.84
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Testkamerát szerelhetnek a berlini rendőrökre

Testkamerát szerelhetnek a berlini rendőrökre

Alig száradt meg a tinta a kamerás megfigyelés lehetőségét bővítő törvénymódosításon Berlinben, Essenben egy Szíriába távozott szalafista férfi merénylet elkövetésére ösztönözte szélsőséges követőit. A robbantásnak sikerült időben elejét venni. Ez a tény is hozzájárult ahhoz, hogy erősödjön az igény a belső biztonság javítását célzó intézkedések szigorítására. A kormány szerint a terrorizmus és ámokfutás megakadályozását szolgálja a térfigyelő kamerák szélesebb körű elhelyezése, valamint a rendőrök ruházatán viselhető kamerák rendszeresítése.

Berlinben a kormány javaslatára módosították az adatvédelmi törvényt és így szabaddá vált az út a kamerák szélesebb körű alkalmazására a biztonság erősítése érdekében. Ennek értelmében buszokon, vonatokon, sportlétesítményekben, gépkocsiparkolókban valamint bevásárlóközpontokban és közhasználatú magánterületeken térfigyelő rendszert létesítenek.

Németország federatív államrendszeréből kifolyólag a terv megvalósításához szükséges az egyes tartományok adatvédelmi hivatalának engedélye is, amelyek azonban a jövőben elsősorban

az emberi élet, az egészség, valamint a szabadság védelme

alapján hozzák meg döntésüket.

A törvénymódosítás kiterjed arra is, hogy a rendőrök az egyenruhájukon szükség esetén úgynevezett testkamerát hordhassanak a velük szemben alkalmazott esetleges erőszak rögzítésére, valamint a törvénysértőkkel szemben történő fellépésük igazolására.

A kormány azt követően dolgozta ki az intézkedéstervezetet, hogy tavaly nyáron egy szíriai menekült felrobbantotta magát egy fesztivál közelében és 15 személyt – részben súlyosan – megsebesített. Néhány nappal a merénylet előtt a müncheni Olimpia bevásárlóközpontban egy 18 éves iráni származású fiú 9 embert agyonlőtt, majd végzett önmagával is.

A berlini törvényhozásban az ellenzék ostorozta a törvénymódosítást, azzal érvelve, hogy a térfigyelő kamerák rendszeresítése alig szolgálta a közbiztonság javulását, viszont az adatvédelem csorbításával veszélyezteti az alapvető jogok érvényesülését.

Ez a bírálat egyre kevesebb visszhangra talál a lakosság körében, amelyet mind jobban nyugtalanít a terrorveszély. Jó példa volt erre az esseni bevásárlóközpont szombaton történt gyors kiürítése, majd lezárása, amit az tett szükségessé, hogy egy Szíriába távozott szalafista férfi az Iszlám Állam nevű terrorcsoport nevében követőit öngyilkos merénylet elkövetésére szólította fel. A robbantást sikerült időben megelőzni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×