eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Migránsokra cserélné a lusta új-zélandiakat a kormányfő

„Migránsokat kell beengedni, mert honfitársaim egy része lusta vagy drogos”. Ezt a meglepő kijelentést Új-Zéland kormányfője tette. John Key szerint még alacsony képzettségű külföldiekre is szükség van a hazájában.

Új-Zélandnak külföldi munkaerőre kell támaszkodnia, mivel túl sok helyi lakos tölti idejét kábítószerezéssel vagy nem megy be a munkahelyére – közölte John Key. Az új-zélandi miniszterelnök szerint ezért vendégmunkásokkal kell pótolni a hiányt, akik hajlandók olyan helyeken is dolgozni, ahol a helyiek nem.

Key azt mondta: kormánya megpróbálta visszafogni a gyümölcsöt leszedő dolgozók importját a csendes-óceáni szigetekről, de sok gazda értésre adta: nem akarnak a helyi és jelenleg munkanélküli lakosokra támaszkodni.

„Kérdezzék meg a munkaadókat és azt hallják majd, hogy ezeknek az embereknek egy része fennakadna a drog-szűrésen, egy részük be sem megy dolgozni, mások pedig azt állítják, hogy gondjaik vannak az egészségükkel” - fogalmazott a miniszterelnök.

„Nem arról van szó, hogy nem lennének nagyszerű dolgozók, akik képesek más ágazatban elhelyezkedni, de az is igaz, hogy rossz helyen élnek – mondta a kormányfő.

Leon Stallard, az ország Északi-szigetének egyik gyümölcstermesztője egy rádióinterjúban kiállt a kormányfő mellett. „Szerintem minden, amit John Key mondott, az igaz. A munkaerő az időjárás után a legstresszesebb kérdés. Felveszek helyieket, de ők egyszerűen nem jönnek be. Nem lehet erre építeni az üzletet” –mondta.

Februárban egy kisváros orvosi rendelője azért került rivaldafénybe, mert évi 225 ezer eurós fizetést ajánlott egy kezdő orvosnak és elismerte, hogy két éve nem tudta betölteni az állást.

Új-Zélandi statisztikák szerint tavaly 60 ezren vándoroltak be a 4,7 milliós országba.

A korábban érkezettekkel együtt 200 ezer ember kapott munkára feljogosító, ideiglenes- vízumot.

Egy új-zélandi szakszervezeti főnök ugyanakkor hatásvadász trükknek nevezte a miniszterelnök ötletét.

„Helytelen dolog az új-zélandi dolgozókat démonizálni, nem adni nekik rendes esélyt és nem hozni létre elfogadható munkahelyeket – mondta Richard Wagstaff.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×