eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Moszkvát nem ijeszti a NATO, de...

Alig egy hónappal a NATO varsói csúcsértekezlete előtt az Észak-atlanti Szerződés Szervezete nagyszabású hadgyakorlatot kezdett Lengyelországban, ami további aggodalmat kelt a moszkvai vezetőség körében.

Ursula von der Leyen rámutatott arra, hogy a Nyugat fontosnak tartja a NATO és Oroszország kapcsolatának javítását célzó, 1997-ben létrehozott Tanács alapító okiratának maradéktalan betartását. Ebben az aláírók elkötelezték magukat arra, hogy nem telepítenek újabb katonai erőket a szerződő felek területével határos térségekbe.

A német védelmi miniszter megelégedéssel állapította meg, hogy hosszabb szünet után a NATO-Oroszország Tanács újraindította munkáját. Ursula von der Leyen azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy vázlatosan elkészült a Németország biztonságpolitikáját rögzítő úgynevezett Fehér Könyv felújított változata. Az első kiadás még a hidegháború idején, 1969-ben jelent meg.

A legutóbbi, 2006-ban közzétett Fehér Könyv Oroszországot mint Németország elsőrendű partnerét említette, lapértesülések szerint azonban a rövidesen megjelenő kiadás a nemzetközi terrorizmust, az ellenőrizhetetlen migrációt, és a klímaváltozással járó beláthatatlan fejleményeket nevezi meg legveszélyesebb biztonságpolitikai tényezőnek, Oroszországot pedig már nem partnerként, hanem vetélytársként említi.

A Fehér Könyv korszerűsített változatát Moszkvában aggasztónak nevezték. Putyin elnök szóvivője rámutatott, hogy Németország biztonságpolitikáját ismertető dokumentum egyértelműen Oroszország álláspontjának félreismeréséről tanúskodik, holott a moszkvai kormány a kölcsönös előnyökre alapuló együttműködés megteremtésén fáradozik Európában. Utalt arra is, hogy a Fehér Könyv rövidesen megjelenő változata távolról sem szolgálja a kelet-nyugati bizalom erősödését.

A NATO július elején esedékes varsói csúcsértekezletén kiemelt téma lesz az Oroszországgal fenntartott kapcsolat. A budapesti amerikai nagykövet szerint minden jel arra mutat, hogy Oroszország jelenleg versenytársa és nem partnere a NATO-nak; ezért a varsói csúcs résztvevői kénytelenek lesznek átértékelni a Moszkvához fűződő viszonyt. A diplomata azonban leszögezte, hogy az Észak-Atlanti Védelmi Szövetség nem jelent fenyegetést Oroszország számára.

 
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×