eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Emléktáblát állít a City of Westminster a magyar zenésznek

London nagy múltú belkerülete: Westminster, emléktáblával adózik a Kodály-módszert Angliában meghonosító kóruskarnagy és zenepedagógus, Vajda Cecília munkásságának. A Magyar Rádió énekkarának hajdani karnagya 1967 óta élt Angliában, Kodály Zoltán ajánlására Yehudi Menuhin hívta meg munkatársának.

A brit fővárosban eddig hét magyarnak volt emléktáblája, Vajda Cecília zenepedagógusé, kóruskarnagyé a nyolcadik.

Liszt Ferencre magánkezdeményezésből állított márványlap emlékezik, a többi vagy a British Heritage, vagy a City of Westminster által elhelyezett, kerek kerámia korong. Ilyen jelöli például Kossuth Lajos és Bartók Béla hajdani londoni szálláshelyét, valamint a brit állampolgárokká lett Nobel-díjas Gábor Dénes és a filmproducer Sir Korda Sándor egykori lakását. Westmister kerület többek közt olyan hírneves lakóinak állított táblát, mint Winston Churchill vagy a zeneszerző Benjamin Britten.

Az idő tájt, amikor Lord Yehudi Menuhin zeneiskolát alapított Londonban kiemelkedő tehetségű fiataloknak, híre kelt a magyar Kodály-féle zenepadagógiai módszer eredményességének. Menuhin 1966-ban kérte Kodály Zoltánt, hogy küldjön Budapestről tanárt az iskolájába. Kodály Vajda Cecíliát, a Magyar Rádió kórusának vezető karnagyát, a Zeneakadémia tanárát szemelte ki, de a pártállami bürokrácia egy teljes évig halasztgatta a kiutazási engedély megadását.

Vajda Cecília végül megérkezett, a Kodály-módszer angliai apostola lett, de a kórusvezényléssel sem hagyott fel, a BBC Kórus meghívott karnagya volt, az együttessel hat hanglemezt készített. A magyar zeneművész, aki 2009-ben, 86 éves korában halt meg, azt tekintette legnagyobb tettének, hogy sikerült megalakítania a nagy-britanniai Kodály társaságot. Ennek jutalmául élete utolsó évében kapta meg a magyar Bartók-Pásztory-díjat.

Hajdani lakóhelyén, a londoni Hallam Streeten ezentúl a polgármester és a magyar nagykövet által közösen felavatott emléktábla hirdeti, hogy Vajda Cecília nem élt és munkálkodott hiába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×