eur:
393.31
usd:
352.78
bux:
0
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
Nyitókép: Unsplash.com

Újraalkotják a csokoládét Svájcban, meglepően finom lehet

Svájci tudósok egy új módszert kísérleteztek ki, amivel a kakaónak nem csak a babját, de más részeit is feldolgozhatják, ráadásul az ebből készült csokoládéhoz cukrot sem kell felhasználni.

A BBC beszámolója szerint a csokoládé, amelyet Kim Mishra tudós és csapata a zürichi rangos Szövetségi Technológiai Intézetben fejlesztett ki, tartalmazza a kakaó gyümölcspépet, a gyümölcslevet és a héjat is – írja a Portfolio.

Mint olvasható, az eljárás máris felkeltette a fenntartható élelmiszeripari vállalatok figyelmét is, ugyanis a hagyományos csokoládégyártás, amely csak a babot használja fel, azzal jár, hogy a kakaógyümölcs többi részét, amely egyébként tele van tápértékkel, a földeken hagyják elrohadni.

Az új csokoládé kulcsa a nagyon édes nedvében rejlik, amelynek íze gyümölcsös, kicsit ananászos. Ezt a 14 százalék cukortartalmú levet desztillálják le, hogy egy nagyon koncentrált szirupot kapjanak, amit a gyümölcshússal egyesítenek, majd a szárított héjjal vagy endokarpiummal keverik össze, hogy egy nagyon édes kakaózselét kapjanak, emiatt nem kell további cukrot hozzáadni.

Az élelmiszergyártás jelentős üvegházhatású gázkibocsátással jár, így az élelmiszerpazarlás csökkentése az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez is hozzájárulhat.

Két fontos kérdés merül fel az újfajta csokoládéval kapcsolatban:

  • Cukor nélkül milyen íze lesz?
  • Mennyibe fog kerülni ez az új csokoládé?

Az első kérdésre a válasz az első tesztek alapján állítólag az, hogy meglepően jó. A másodikra pedig az, hogy valószínűleg drágább lesz az új csokoládé, mint a mostani, mivel a cukor egy relatíve olcsó hozzávaló, miközben a kakaópép és a kakaólé többe kerül.

Címlapról ajánljuk
Szabó László: 68 aranyéremért utazunk Párizsba – kezdődik a paralimpia

Szabó László: 68 aranyéremért utazunk Párizsba – kezdődik a paralimpia

Tizenhét nappal a párizsi olimpia záróünnepsége után szerdán elkezdődnek a paralimpiai játékok a francia fővárosban. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke az InfoRádióban elmondta: azt várja a magyar sportolóktól, hogy őrizzék meg a helyüket a világ élvonalában, és Tokióhoz hasonlóan szerepeljenek az éremtáblázaton, illetve a nemzetek pontversenyében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×