eur:
393.6
usd:
353.9
bux:
72886.42
2024. augusztus 23. péntek Bence
A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Alsósajón (Nizná Slaná) 2022. március 14-én. Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne Magyarországon, de a vizsgálatok továbbra is tartanak - közölte ezen a napon az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint valamilyen szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán. A Miskolcnál és Sajópüspökinél végzett mérések nem igazoltak szennyeződést a vízben; a folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van. A vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak. A Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Ismét undorítóan néz ki a Sajó

Az elmúlt hónapokban rosszabbra fordult a helyzet a Sajó folyónál, a korábbi másodpercenkénti 2 literről 5 literre növekedett a folyóba jutó szennyezett víz mennyisége.

Az alsósajói vasércbányából kifolyó, rengeteg vasvegyületet, valamint más veszélyes nehézfémeket, nikkelt, mangánt, cinket vagy arzént tartalmazó bányavíz 2022 eleje óta szennyezi a Sajó vizét. Ezt egy ideig tudták csökkenteni, de a szennyezést teljesen megállítani nem.

Miközben a szlovák kormány június elején 1,5 millió eurót különített el a probléma megoldására. Elsősorban arra, hogy megakadályozzák a víz lefolyását a bánya alsóbb szintjeire, ahonnan már szennyezetten kerül ismét a felszínre, majd a Sajóba.

Állítólag a bányamentő szolgálat június folyamán helyzetfelmérést végzett a bányában, a napokban pedig nekiláttak a legégetőbb munkálatoknak. Előkészítik a terepet a betonozáshoz, a csövek lefektetéséhez, illetve a Márta-tárnában elkezdődött a gát építése, melynek az lesz a feladata, hogy felfogja a szennyezett vizet, amit aztán elvezetnek.

A ma7.sk-nak Varga Tibor sebész, a Szlovák Horgász Szövetség rozsnyói szervezetének vezetőségi tagja, a Sajó megmentéséért küzdő aktivisták egyike arról beszélt, hogy az elmúlt időszak viszonylag szárazabb időjárása következtében alacsonyabb a folyó vízállása, s a kifolyás utáni néhány kilométeren ismét narancssárgás, rozsdaszínű a Sajó, hasonló, mint 2022 nyarán. Hozzátette, az arzén szintje is növekedett a vízben, amit az állami geológiai intézet mérései is megerősítettek.

Összességében azt mondhatjuk, most sokkal rosszabb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt,

közölte. Igaz, hogy 2022-ben elvégezték a bányamunkákat, amivel körülbelül 80 százalékkal sikerült csökkenteni a Sajóba jutó víz mennyiségét, 2 literre másodpercenként. Csakhogy, azóta megváltozott a helyzet, ez a mutató több mint megkétszereződött, és folyamatosan növekszik - mondta Varga Tibor.

"Én attól félek, hogy amint sikerül javítani a mutatókon, ha nem lesz is tökéletes, csak egy kicsit is jobb az eddiginél, azt mondják majd, eredményt értek el, megoldást találtak a problémára, aztán minden marad a régiben" – tette hozzá.

Mindenesetre a cikk szerint a rozsnyói Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet július 30-i rendelete megtiltja azoknak a halaknak a fogyasztását, amelyeket a Sajó folyóból fogtak ki az alsósajói bánya és a Rozsnyói járás határa közötti szakaszon. Az indoklás: a halakban mért arzén mennyisége „komoly veszélyt jelenthet az emberek egészségére”.

Címlapról ajánljuk

Kamala Harris bejelentést tett Ukrajnáról

Kamala Harris "új és előrevivő utat" ajánlott amerikai elnökké választása esetére Chicagóban csütörtökön, amikor a demokraták elnökjelölő konvenciót lezáró beszédében hivatalosan elfogadta pártja jelöltségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×