eur:
394.31
usd:
353.04
bux:
0
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
MTI/Komka Péter
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Egyelőre senki se egyen a Sajóból kifogott halakból!

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatokat folytat, hogy kiderítse, található-e szennyezés az állatokban. Eredményre még várni kell.

Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület (ÉMHE) arról tájékoztatta a horgászokat három napja, hogy veszélyes lehet a Sajóból kifogott hal elfogyasztása. „A Sajó-folyóból kifogott halat ne fogyasszák el, hanem engedjék vissza addig, amíg a vizsgálatokról nem kapunk érdemi információt” – közölték, egyben jelezve, hogy a Nébihez fordultak.

Az illetékes szerv válasza meg is érkezett, amelyet augusztus 26-án osztott meg az ÉMHE - írja a pecaverzum.hu. „A levelében említett közösségi médiafelületen megjelent információról, miszerint a hatósági mérések alapján a folyóból kifogott halak fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet, a szlovák hatóság nem tájékoztatta a magyar hatóságot. A problémáról az Önök bejelentése alapján értesültünk” – közölte a Nébih, amely felvette a kapcsolatot a szlovák hatósággal az ügy tisztázása érdekében.

A Nébih szakemberei 1995 óta országszerte vizsgálják a vadon élő halakat és mérik szervezetükben található nehézfémek és a poliklórozott-bifenilek (PCB) mennyiségét.

Amennyiben magas nehézfém-, PCB-szennyezettséget észlelnek, értesítik az illetékes helyi halászati szövetségeket, a kerületi környezetvédelmi hivatalokat és a közegészségügyi hivatalokat. Az illetékes regionális hivatalok pedig intézkedéseket hoznak a horgászok általi fogyasztás megtiltására.

A szlovák hatóságtól kapott információ alapján a Nébih további vizsgálatokat folytat a Sajóból származó halak esetleges szennyezettségének értékelése érdekében, és

amennyiben szükséges, javasolja a vármegyei kormányhivatal számára a megfelelő intézkedések meghozatalát.

Ez tehát azt jelenti, hogy továbbra sem lehet biztosat tudni arról, hogy jár-e egészségügyi kockázattal, ha megeszünk egy olyan halat, amelyet a Sajóból fogtunk ki.

Címlapról ajánljuk
Csiki Varga Tamás: több módon is segíti az ukránok harcát az új fegyverük

Csiki Varga Tamás: több módon is segíti az ukránok harcát az új fegyverük

Új fegyvert fejlesztettek ki Ukrajnában a rakéta és a drón ötvözetéből. Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa szerint az eszközzel gyorsabban és jóval távolabbi oroszországi célpontokra is csapást tud mérni az ukrán hadsereg, de nem csak ebben szolgálja a céljaikat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 27. 06:58
×
×
×
×