eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Businessman touching the brain working of Artificial Intelligence (AI) in the futuristic business and coding software development on interface and synchronize network connection, IoT, innovative and technology of business.
Nyitókép: ipopba/Getty Images

Mesterséges intelligencia: a Google sem érti, hogyan generál bizonyos válaszokat saját technológiája

Sundar Pichai szerint globális szabályozási rendszerért kiált a használata – a nukleáris egyezményhez hasonlóan.

A techcég vezérigazgatójának álmatlan éjszakákat is okoz a mesterséges intelligenciában rejtőző lehetőségek miatti aggodalom: a technológia nagyon nagy károkat okozhat, ha rossz célra használják – idézi Sundar Pichait a The Guardian.

"Nagyon káros lehet, ha rosszul alkalmazzák, még nem ismerjük az összes választ vele kapcsolatban, miközben a technológia gyorsan fejlődik. Szóval hogy vannak-e miatta álmatlan éjszakáim? Abszolút" – mondta Pichai a CBS-nek adott interjújában.

A Google anyavállalata, az Alphabet maga is tulajdonol egy mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatot, a DeepMindot, és nemrég mutatta be saját chatbotját, a Bardot, melyet az OpenAI ChatGPT-jének megjelenésére készített válaszként. Pichai szerint globális szinten kellene szabályozni a technológia használatát.

A múlt hónapban több ezer mesterségesintelligencia-szakértő, -kutató és -támogató – köztük Elon Musk, a Twitter tulajdonosa – írta alá azt a levelet, amelyben követelték, hogy legalább hat hónapra szüneteltessék az "óriás" mesterséges intelligenciák létrehozását, mivel aggódnak amiatt, hogy a technológia fejlődése kicsúszhat az irányítás alól.

A ChatGPT és a Bard mögött álló, nagy nyelvi modellként ismert mesterségesintelligencia-technológia az internetről származó hatalmas adathalmazon alapul, képes tartalmakat készíteni a felhasználók különböző formátumú kéréseire, legyen szó versről, esszéről vagy programkódról. A Dall-E és a Midjourney nevű rendszerek, melyek a chatbotok képgeneráló megfelelői, szintén meghökkenés és riadalom keverékét váltották ki azzal, hogy olyan valósághű képeket készítettek, mint például Ferenc pápa dzsekiben.

A Google vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a chatbotokat könnyen használhatják dezinformáció terjesztésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy a most bárki által elérhető saját technológiájukat, a Bardot, biztonságosnak tartja. Azt ugyanakkor elismerte, hogy

a Google sem érti, hogyan generál bizonyos válaszokat saját technológiája.

Amikor a CBS riportere rákérdezett, hogy adhattak olyasmit az emberek kezébe, amit nem értenek teljesen, úgy válaszolt: "Az emberi agy működésének sem tiszta még minden vetülete az ember számára."

Hozzátette: látja, hogy az emberek aggódnak a mesterséges intelligencia gyors fejlődése miatt és nem teljesen látják át, milyen hatást gyakorol majd az életükre. Pichai szerint hatalmas gazdasági hatása lesz a technológiának: el tudja képzelni, hogy egy radiológus például már öt éven belül mesterséges intelligenciát használ asszisztenseként a sürgős esetek priorizálása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×