eur:
399.63
usd:
361.47
bux:
73503.91
2024. október 2. szerda Petra
Mamenchisaurus sinocanadorum, az eddig ismert leghosszabb nyakú dinoszaurusz. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Ez volt a leghosszabb nyakú dinoszaurusz - mutajuk a képeit

Az eddigi leghosszabb nyakú dinoszaurusz fosszilis maradványait azonosították a New York-i Stony Brook Egyetem kutatói

A szauropodák csoportjába tartozó, több mint 160 millió évvel ezelőtt élt Mamenchisaurus sinocanadorum dinoszaurusz maradványait 1987-ben fedezték fel Kínában.

A kutatók elemzésük során kimutatták, hogy ennek a nagytestű növényevőnek mintegy 15 méter hosszú nyaka lehetett, ami nagyjából hat zsiráfnyaknak felel meg.

Mamenchisaurus sinocanadorum dinoszaurusz arányai a többi dínóhoz és az emberhez képest. Forrás: Wikipédia
Mamenchisaurus sinocanadorum dinoszaurusz arányai más dínókhoz és az emberhez képest. Forrás: Wikipédia

Bár az őshüllőnek csak néhány csontja maradt fenn, a közeli rokonaik teljes egészében fellelt csontvázai segítségével a tudósoknak mégis sikerült rekonstruálni, mekkorák lehettek és hogyan nézhettek ki az állatok. Ez alapján a tudomány jelenlegi állása szerint a Mamenchisaurus sinocanadorum a maga 15 méterével tartja a nyakhossz rekordját - jelentette ki Andrew J. Moore paleontológus.

A Mamenchisaurus youngi rekonstrukciója. Forrás: Wikipédia
A Mamenchisaurus youngi rekonstrukciója. Forrás: Wikipédia

Komputertomográfiai eszközök segítségével azt is megállapították, hogy az óriási állat csigolyái - a kismadarak testfelépítéséhez hasonlóan - üregesek voltak, és ezért négyméteres bordák támasztották a nyakát a stabil tartás érdekében.

A Mamenchisaurus jingyanesi fosszíliája a Pekingi Természetrajzi Múzeumban. Forrás: Wikipédia
A Mamenchisaurus jingyanesi fosszíliája a Pekingi Természetrajzi Múzeumban. Forrás: Wikipédia

A Mamenchisaurus első, részleges fosszilis csontvázát 1952-ben, egy autópálya építése közben fedezték fel, a kínai Szecsuanban. Nevét az ismert kínai őslénykutató, C. C. Young (más néven Yang Zhongjian Jang Csung-csien) alkotta meg, 1954-ben. Az első példány 22 méter hosszú, a nyaka hossza pedig ennek mintegy felét teszi ki, ami kora leghosszabb nyakú állatává tette. 19 csigolyát fedeztek fel (ami szintén rekord) a nyaki bordák mentén. 1972-ben felfedezték a Mamenchisaurus második faját, az M. hochuanensist, melyhez 9,5 méteres nyak tartozott.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Itt vannak a Prima Primissima díj 2024-es jelöltjei

Itt vannak a Prima Primissima díj 2024-es jelöltjei

Idén a korábbiaknál is nehezebb dolga volt a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának, rekordszámú jelölés érkezett hozzájuk a rangos, immár harmadik évtizedébe lépő elismerésre. A több mint 900 jelölést mérlegelve kiválasztották azt a 30 művészt, sportolót, újságírót, oktatót és tudóst, akik közül tízen vehetik majd át a Prima Primissimákat és húszan a Primákat megillető kisplasztikát és a vele járó, ettől az évtől jelentősen megemelt pénzdíjat december 6-án a Művészetek Palotájában tartandó gálán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 06:13
×
×
×
×