eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
QUEENSLAND, AUSTRALIA - 2019/10/10: A green sea turtle is flourishing among the corals at lady Elliot island.  In the quest to save the Great Barrier Reef, researchers, farmers and business owners are looking for ways to reduce the effects of climate change as experts warn that a third mass bleaching has taken place. (Photo by Jonas Gratzer/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Jonas Gratzer

Újabb csapás fenyegeti a Nagy-korallzátonyt

Gyakoribb és hevesebb hőhullámok várhatók az ausztráliai vizeken – figyelmeztet egy ausztrál környezetvédő szervezet abból az alkalomból, hogy az ENSZ egy szakértői csoportja hétfőn megkezdte a világörökségi listán is szereplő korallzátony állapotának felülvizsgálatát.

A Climate Council nevű civil szervezet szerint az elmúlt hat év három tömeges korallfehéredése után újabb nagy fehéredés fenyegeti a Nagy-korallzátonyt, mivel az átlagosnál 2-4 Celsius-fokkal magasabbra emelkedett a tengervíz hőmérséklete Ausztrália északkeleti partvidékén, ahol a zátony húzódik.

A korallfehéredés az a jelenség, amikor a tengervíz túlzott felmelegedése miatt a korallokban élő, színüket adó és a tápanyagaik előállításában kulcsszerepet játszó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ha a kifehéredés hosszú ideig fennáll, a korallok éhen halhatnak, ha viszont néhány héten belül visszaépülnek a szöveteikbe az algák, akkor általában felépülnek.

A Queensland állam partvidéke mentén elterülő egyedülálló természeti képződmény legnagyobb részét „jelentős hőstressz sújtotta” ezen a nyáron, amely a déli féltekén decembertől februárig tart – közölte a korallzátonyt nemzeti parkként működtető ausztrál hatóság (GBRMPA).

A helyzet komor, kezd olyan súlyossá válni, hogy lassan már szimulálni sem tudjuk laboratóriumban azokat a körülményeket, amelyeknek a korallzátony ki van téve – közölte Jodie Rummer, a queenslandi James Cook Egyetem tengerbiológusa.

Queensland , Ausztrália, 2019. október 17. Az Ausztrál Tengertudományi Intézet tudósai olyan korallokat próbálnak tenyészteni, amik ellenállnak a magasabb vízhőmérsékletnek.
 (Photo by Jonas Gratzer/LightRocket via Getty Images)
Queensland, Ausztrália, 2019. október. Az Ausztrál Tengertudományi Intézet olyan korallokat próbál tenyészteni, amik ellenállnak a magasabb vízhőmérsékletnek. (Forrás: Jonas Gratzer/LightRocket via Getty Images)

Ha változatlan tempóban folytatódik a klímaváltozás, 2034-tól kétévente, 2044-től pedig már évente sújthatja tömeges fehéredés a Nagy-korallzátonyt – figyelmeztet jelentésében a Climate Council.

A trópusi korallzátonyok már 1,1 Celsius-fokos globális felmelegedés mellett is „óriási károsodást” szenvednek el,

1,5 fokot is meghaladó felmelegedést pedig talán már nem is lesznek képesek túlélni

– közölte Simon Bradshaw, a jelentés egyik szerzője.

A jelentés szerint a világtengerek szempontjából 2021 volt a legmelegebb esztendő a feljegyzések kezdete óta, az akkori körülményeket pedig a 2300 kilométer hosszú Nagy-korallzátony nem lenne képes tartósan túlélni.

Az ENSZ Nevelési, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) szakértői csoportja tíz napon át vitatja meg az ausztrál kormány 2050-ig szóló korallmentő tervét tudósokkal, illetékesekkel, politikusokkal, a helyi közösségek képviselőivel és őslakos vezetőkkel.

Az UNESCO világörökségi bizottsága a küldöttség május elejére várt jelentése alapján tesz majd ajánlást arra – várhatóan június végén –, hogy veszélyeztetett világörökségi helyszínnek nyilvánítsák-e a Nagy-korallzátonyt.

Az ausztrál kormánynak erőteljes lobbizással 2015-ben és 2021-ben is sikerült elérnie, hogy az UNESCO ne nyilvánítsa veszélyeztetettnek a korallzátonyt, annak ellenére, hogy Canberra nem volt hajlandó az eddiginél nagyobb csökkentést vállalni a globális felmelegedés fő okozójának tartott karbonkibocsátásban.

A Climate Council azt szeretné, ha Ausztrália a tervezettnél háromszor nagyobb mértékben, 75 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást 2030-ig a 2005 előtti szinthez képest, 2035-ig pedig zéróra szorítaná le a nettó kibocsátást.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×