eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels

Új fajok százait fedezték fel a Nagy-Mekong területén

A Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Thaiföld és Vietnám területén található régió valódi kincsesbánya.

Egy majom, egy nagyfejű béka és egy bütykös gőte is szerepel a 224 új faj között, amelyeket a Nagy-Mekong területén elterülő erdőkben fedeztek fel. Összesen 155 növény-, 16 hal-, 17 kétéltű-, 35 hüllő- és egy emlősfaj található a frissen felfedezettek közt a délkelet-ázsiai Nagy-Mekong régióban - közölte a WWF természetvédelmi szervezet.

A környék biodiverzitása nagyon gazdag, de védelemre is szorul: ezt mutatja az is, hogy az újonnan felfedezett fajok közt akad egy popa langur majom is, amely azonnal kritikusan veszélyeztetettként került be a nyilvántartásokba. A Sky News cikke szerint körülbelül 200-250 langur él vadon, négy elszigetelt területen, a vadászat, az élőhelyük elvesztése, a mezőgazdaság és a fakitermelés azonban mindannyiukat fenyegeti.

Számos új fajt találtak

A felfedezett fajok közt van még egy Thaiföldön talált narancssárga-barna bütykös gőte, amelynek hátán csík fut végig, és amelyet először egy 20 éves fotón láttak, illetve egy narancssárga-szürke sziklagekkó. Vietnamban és Kambodzsában egy nagyfejű békát találtak, Burmában pedig egy színtelen barlanglakó halat fedeztek fel.

A világ első húsos bambuszfaja, amelynek szára a száraz és nedves évszakok során felfúvódik és leereszkedik, szintén az újonnan felfedezett fajok között volt Laoszban.

Új fajként írtak le még egy, a gyömbérfélék családjába tartozó, csípős szagú növényt, amelyet először egy kelet-thaiföldi üzletben láttak, de találtak egy új egy vietnami eperfát, valamint egy sor laoszi és burmai begóniát is.

Sürgősen tenni kell a védelmükért

Yoganand Kandasamy, a WWF a Nagy-Mekong regionális vadvilágért felelős vezetője elmondta, hogy az elmúlt 24 évben több mint 3000 új fajt ismertek meg a területen.

"Ezek a fajok a több millió éves evolúció rendkívüli, gyönyörű termékei, de komoly veszélynek vannak kitéve:

sok faj már azelőtt kihal, hogy leírnák azt.

A legnagyobb tiszteletet, a legnagyobb figyelmet és sürgős intézkedéseket igényelnek élőhelyük védelme és a kizsákmányolás minimalizálása érdekében" - mondta a felfedezések kapcsán.

A veszélyekre is figyelmeztetnek

Mark Wright, a brit WWF tudományos igazgatója sürgette a kormányokat, amelyek még idén találkoznak az ENSZ globális biodiverzitással foglalkozó csúcstalálkozóján, hogy kötelezzék el magukat a természet pusztulásának megállítása és visszafordítása mellett 2030-ig.

Hozzátette, hogy az új eredmények a természet rendkívüli sokszínűségét és leleményességét mutatják meg, ugyanakkor időszerű emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy e fajok és élőhelyek közül oly sokakat rendkívüli veszély fenyeget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×