eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Az újrafertőződés eldöntésében segíthet egy ígéretes kutatás

Olyan vérbiomarkereket azonosítottak, amelyek alapján meg lehet állapítani, hogy valaki először lett koronavírusos, vagy már újrafertőződésről van szó.

Az új koronavírus variánsok nagyobb kockázatot jelenthetnek az újrafertőződés szempontjából is. A Broad Institute, az MIT, a Harvard Medical School és a SpaceX vállalat szakértői által készített tanulmány arra mutatott rá, hogyan lehetne nyomon követni ezeket az eseteket, így segítve a gyors azonosítást és a reagálást.

A kutatók olyan immunológiai vérbiomarkereket mutattak ki, amelyek alapján megmondható, hogy a beteg elsőre kapta-e el a vírust – írja az mBio alapján a Portfolio.

Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy a rézuszmajmok a SARS-CoV-2 fertőzésre az emberekéhez hasonló klinikai választ adnak. Most a kutatók olyan rézuszmajmok egy csoportját vizsgálták, amelyek korábban már megfertőződtek a vírussal. A vírus egy másik változatának tették ki őket, és vérmintákat vettek.

Az elemzés során talált biomarkerek közé tartozott a tüskefehérjéhez, a nukleokapszid fehérjéhez vagy a vírusrészecske más részeihez kötődő immunglobulin antitestek megnövekedett szintje. A vírus nagyobb dózisának kitett állatok magasabb SARS-CoV-2 immunglobulin-választ mutattak. Ezek az immunológiai jellemzők megkülönböztették az elsődleges fertőzést az újbólitól a majmok esetében.

A kutatók emberek vérmintáit is elemezték, és ez a vizsgálat megerősítette a rézuszmajmokon végzett kutatás eredményeit.

Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×