eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Már sok tapasztalat összegyűlt a koronavírus furcsa velejárójáról

A téves szagérzékelés megkeseríti a koronavírusból felépülők életét: kedvenc ételeik, italaik illata is elviselhetetlenné válhat, sokakat pedig a munkavégzésben is korlátozhatja az állapot.

A koronavírus-fertőzés során sokan vesztik el szaglásukat átmenetileg: néhány hét leforgása alatt ez általában visszatér, de vannak olyanok, akik esetében tovább tartanak a kellemetlen következmények. Ételek, kozmetikumok vagy akár szeretteik illata is taszítóvá válhat számukra – számol be a BBC.

Clare Freer, a lap által megszólaltott brit nő számára a főzés tortúra: szédül a szagoktól, melyek, úgy érzi, betöltik az egész házat, mikor bekapcsolja a sütőt. Egyes hétköznapi szagoktól ma hányingere van: hagyma, kávé, hús, gyümölcs, alkohol, fogkrém, tisztítószerek és parfümök is ilyen hatást váltanak ki nála, sőt, a csapvizet sem képes émelygés nélkül megszagolni.

A mindennapi élet tortúra

Ezek a furcsa érzetek nehézzé teszik számára az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a főzés vagy a mosás, sőt, a 47 éves brit nő azt mondja, partnerének megcsókolására sem képes már.

Clare tavaly márciusban vesztette el szaglását a koronavírus következtében, ami

májusban ugyan visszatért, de teljesen eltorzult formában.

Több adagnyi ételt küldetett vissza házhoz szállítást követően, mivel úgy érezte, azok bűzlenek, ha pedig beindította a sütőt, úgy érezte, mintha valami égni kezdene, vagy vegyszereket locsolt volna szét otthonában. Nyár óta kenyéren és sajton él, mert azt még képes elfogyasztani. Ettől erőtlennek érzi magát, és rossz a lelkiállapota is.

A szaglásvesztés is jobb volt ennél, vélekedik.

"Akkor normálisan tudtam még élni az életemet, ehettem és ihattam. Ha választhatnék, azon nyomban inkább ezt az állapotot szeretném visszakapni a jelenlegi helyett" - fogalmaz.

Több ezren élnek így

A nő háziorvosa sem találkozott még ilyen esettel, az interneten azonban hatezer fős csoportban gyűlnek össze azok, akik ilyen állapotba kerültek a koronavírus következményeképp. Az AbScent nevet viselő csoport tagjai szinte mind szaglásvesztéssel küzdöttek, majd ezt követte a parozmia.

"A halál, a rothadás, a széklet vagy a romlott hús szagát említik sokan a parozmiát meghatározó szagok közt"

- mondja Chrissi Kelly, az egyik alapító tag. A szagokat elmondása szerint azért így írják le a tagok, mivel azok teljesen eltérnek mindentől, amit korábban éreztek, viszont épp annyira undorodnak tőlük, mint a fent említett szagoktól.

A tapasztalatok szerint a koronavírusos megbetegedések kapcsán az emberek 65 százaléka veszti el szaglását, az érintetteknek pedig tíz százaléka éli meg később a parozmiát vagy egy még ritkább állapotot, a fantozmiát, melyben olyan szagokat éreznek, melyeknek forrása nincs a közelükben.

Félrekapcsolt szaglás

Az állapot eredetét érintő egyik teória szerint a parozmiások csak az illékony vegyületek illatát érzik, ami önmagában elég kellemetlen. A Reading Egyetem szakértője, Jane Parker parozmiásokkal dolgozva úgy látja, a hús, a hagyma, a fokhagyma és a csokoládé jellemzően rossz szagúvá válik az érintettek számára, a kávé, a zöldségek és gyümölcsök, a bor és a csapvíz mellett.

Jó illatúnak a mandulát és a cseresznyét szokták érezni.

Az érintettek ráadásul az átlagembernél sokkal tovább érzik ezeket a rossz szagokat, másodpercek helyett akár órákig vagy napokig is, miközben egy használt pelenka szaga már nem is kellemetlen számukra.

A jelenség oka az lehet, hogy az orr nyálkahártyáján található idegrostokat a koronavírus elpusztítja, és amikor ezek visszanőnek, rossz kapcsolódási pontok alakulnak ki. Az agy nem ismeri fel a szagot, ezért veszélyesnek véli. Elméletben hosszú távon agyunk ezt a helyzetet korrigálja, de hogy ehhez mennyi idő kell, azt senki sem tudja megmondani - korábban soha nem volt ennyi parozmiás eset, így nem kutatták a jelenséget ilyen mélységben. A parozmiások szerint szagtréningekkel is lehet javítani a helyzeten, mások inkább diétáznak, hogy életük élhető legyen.

Jan Parker szerint sokaknál a betegség kevésbé fontos tünetei közt található a szagvesztés, de amíg valaki meg nem éli ezt az állapotot, nagyon nehéz elképzelni, mit is jelent pontosan.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×