eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Újabb sokkoló hőmérsékleti rekordok

A valaha feljegyzett legmelegebb nyarán van túl a szigetország az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) jelentése szerint.

A hétfőn kiadott adatok alapján a nyári hónapokban az átlaghőmérséklet 18,8 Celsius-fok volt, ami 2,1 Celsius-fokkal magasabb az 1981 és 2010 közötti átlagnál.

Egy januári hőhullám a Déli-szigeten fekvő Alexandránál tetőzött a hónap végén: az akkor mért 38,7 Celsius-fok az elmúlt 38 év legmagasabb hőmérséklete volt az országban. Az Új-Zéland körüli vizek hőmérséklete 6 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagosnál.

Februárban két trópusi ciklon, a Fehi és a Gita okozott károkat szerte az országban.

A NIWA munkatársa, Chris Brandolino a Radio New Zealandnek nyilatkozva elmondta, hogy a forró nyár nem volt túl meglepő, és összhangban van a La Nina légköri jelenséggel - ez a Csendes-óceán nyugati részén felmelegíti a tengerfelszínt, egyidejűleg az óceán keleti részén, a dél-amerikai partok előtt lehűti a tengervizet -, ugyanakkor a klímaváltozás miatt valószínűleg további hasonló rekordhőmérsékletekre lehet számítani.

"Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes napon, évszakban, héten, vagy hónapban új rekordok fognak születni és forróság lesz. De ez lesz a fő vagy várható irányvonal a következő évtizedekben, ha ugyanilyen mértékű marad a szén-dioxid-kibocsátás" - mondta a szakember.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×