eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Új baktériumot és egy őskori tengeri ragadozót is felfedeztek

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepli a brnói Masaryk Egyetem által működtetett cseh kutatóállomás az Antarktiszon: a Mendel bázison eddig szolgált kutatók nevéhez fűződik egy új baktérium, valamint egy őskori tengeri ragadozó maradványainak a felfedezése, továbbá ők mérték az eddigi legmagasabb hőmérsékletet a Déli-sarkvidéken.

A 2007. február 22. óta működő bázison eddig 25 tudományterület 90 tudósa fordult meg. Az állomást vezető Pavel Kapler, az egyetem Földrajztudományi Intézetének munkatársa szerint a James Ross-szigeten lévő bázis 50 millió cseh koronából (570 millió forint) valósult meg.

A tudósok évente két-három hónapot töltenek az állomáson, általában a januártól márciusig tartó antarktiszi nyár folyamán, amikor a legkedvezőbbek az időjárási feltételek.

  • Két évvel ezelőtt, 2015 márciusában rekordnak számító 17,8 Celsius-fokot jegyzett a bázis egyik automata hőmérsékletmérő-állomása, amely a több mint 500 méterrel a tengerszint fölé magasodó Davies Dome jéghegy tetején áll.
  • Cseh paleontológusok találtak a világon elsőként megkövesedett szivacsokat az Antarktiszon és ugyancsak cseh tudósok tárták fel az őskori tengeri ragadozó, a plezioszaurusz 75 millió éves maradványait az antarktiszi Vega-szigeten.
  • A Mendel bázis munkatársai több tucatnyi mikroorganizmust fedeztek fel és írtak le a tudomány számára, továbbá bizonyították, hogy a gerinctelen állatok, elsősorban a bolharákok, a Föld mágneses mezejét érzékelve tájékozódnak.

Kapler szerint a tudósok munkája a hosszú távú méréseken alapszik és hozzájárul az Antarktisz jelentőségének és a globális klímaváltozásban játszott szerepének a jobb megértéséhez.

A cseh kutatóállomás 21 méterszer 11 méteres főépülete 15-20 kutató befogadására alkalmas. Az épület körüli tárolókban a különböző berendezéseket őrzik. A kutatók vízellátásáról egy gleccser által táplált közeli patak gondoskodik.

Kapler szerint az egyetem legalább egy laboratóriummal és egy műhellyel akarja kibővíteni a bázist.

Csehország volt a 26. ország, amely saját kutatóállomást létesített az Antarktiszon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×