eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Mentőmellény mentheti meg a farkasokat és a kutyákat is

Mentőmellény mentheti meg a farkasokat és a kutyákat is

A norvég farkasállomány 70 százaléka került veszélybe, mivel a norvég gazdák az állataikat féltik, ezért az ország vezetése azt tervezi, kilövési engedélyt ad ki a farkasokra. Finnországban azonban az együttélés segítésére törekednek. Ennek szellemében a kutyákra olyan mentőmellényt tesznek, ami chilipaprikát lövell ki, amikor egy farkas rátámad az ebre. Így megmenekülhet a támadástól a kutya, és ha nem kell kilövési engedélyt kiadnia az államnak, akkor a farkas is.

„A gazdálkodók nagy része nem látja szívesen a farkasokat vagy más nagyragadozókat ott, ahol él. Norvégiában időnként valóban elragadják a farkasok a háziállatokat – juhokat, kecskéket, esetleg fiatal szarvasmarhát” - vázolta a helyzetet Gálhidy László, a WWF Magyarország munkatársa.

Norvégiában mindössze 68 farkas él, amiből most 47 kilövését tervezik, ez az állomány 70 százaléka. A döntés egyetlen embernek, a norvég éghajlatügyi és környezetvédelmi miniszternek a kezében van.

„Az, hogy az állomány jelentős részét kilőnék, természetvédelmi szempontból semmiképpen sem elfogadható. Hiszen egyetlen farkas is nagy területen tudja a természeti értékek védelmét, az egészséges ökoszisztéma működését biztosítani” - fogalmazott Gálhidy László.

Hozzátette: a WWF Magyarország is támogatja a norvégiai társirodát, akik azt várják a norvég minisztertől, hogy még idén hozzon döntést, és az ajánlása szerint jóval kevesebb farkas kilövését engedélyezze.

Más skandináv országban is volt már példa ilyen kilövésre, például Svédországban. Finnországban azonban tilos a farkasok kilövése, sőt, az együttélés segítésére törekednek.

Ennek szellemében kitaláltak egy olyan mentőmellényt, amit a kutyákra tesznek, és ami chilipaprikát lövell ki magából, ha egy farkas rátámadna az ebre – így riasztva el a farkasokat.

Mentőmellény mentheti meg a farkasokat és a kutyákat is

„A WWF-nek is vannak az együttélést segítő javaslatai. A legtöbb ajánlás a farkassal való konfliktus elkerülését célozza. Ennek hagyományos eszköze például a kerítés – amit ma már villanypásztorokkal is lehet helyettesíteni –, vagy az őrző kutyák, amelyek tenyésztésének komoly hagyományai vannak” - közölte a szervezet munkatársa.

Elmondta, hogy a WWF főként a közvélemény formálásával igyekszik segíteni. Hiszen a farkasnak a természetben nagyon fontos szerepe van, az emberre pedig lényegében nem veszélyes, ha betartunk néhány józan szabályt, amikor az erdőben közlekedünk.

Gálhidy László emlékeztett: Magyarországon az elmúlt időszakban jelentek meg újra a farkasok. Itt a farkas védett fajnak, az elejtése pedig bűncselekménynek számít.

„Sajnos ennek ellenére ejtenek el illegálisan  farkasokat, emiatt nem növekszik igazán a farkasok állománya”

- mondta a WWF Magyarország munkatársa.

„Szerencsére az elmúlt években a Bükki Nemzeti Park és az Aggteleki Nemzeti Park területén is van szaporulat. A WWF által is támogatott kameracsapdák felvételein jól látszik, hogy születtek farkasok” - mondta Gálhidy László.

A farkasokat egész Európában két fő ok miatt pusztítják: az állataikat féltik, vagy a trófeaszerzés a cél

– közölte.

„Ez az a két hagyomány, amit a 21. században már meg kellene haladunk, és a farkasra úgy kellene tekinteni, mint az élővilág egy tagjára, akivel együtt kell élnünk, és nem úgy, mint egy prédára, amit el kell ejtenünk” - fogalmazott a WWF Magyarország munkatársa.

Hozzátette: a farkasok védelmét bárki segítheti a WWF Magyarország farkasvédelmi programjának támogatásával, amiben jelképesen örökbe lehet fogadni egy farkast.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×