eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Sok rákbeteget gyógyíthat meg egy forradalmi eljárás

Augusztusban fontos génsebészeti gyógyítási kísérletbe kezdenek a Szecsuáni Egyetem kutatói. Az eljárás kiiktat egy gént, amelynek köszönhetően az immunsejtek képesek lesznek legyőzni a ráksejteket - mondta el az InfoRádióban Vértessy Beáta biokémikus.

„Egyedülálló az a gyógyítás, amellyel Szecsuánban kísérleteznek, de voltak ehhez nagyon hasonló próbálkozások. Már sikerült egy kisbaba leukémiáját meggyógyítani” - emelte ki Vértessy Beáta.

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének munkatársa a módszerről kifejtette, a betegből kivonnak bizonyos típusú sejteket, amelyek DNS-ét szerkesztik. Az embrióban végzett ilyen kísérletekhez képest az az óriási különbség, hogy ezeknek nem lesz örökletes hatása.

„Olyan sejteket fognak izolálni ezekből a betegekből, amik nem ivarsejtek, hanem az immunrendszer bizonyos, úgynevezett T-sejtjei. Elvégzik rajtuk ezt a nagyon hatékony CRISPR-technológiás eljárást, amivel elérik, hogy a sejtek genomiális DNS-e módosul” - magyarázta Vértessy Beáta.

A biokémikus hozzátette, ezeket a sejteket fölszaporítják és visszajuttatják a betegbe, azt remélve, hogy képesek lesznek hatékonyabban felvenni a harcot a rákos sejtekkel.

„Az immunsejtek nagyon erős hadoszlopát képezik az élő szervezetnek, amelyeket a ráksejtek ellen harcba lehet vetni. A végstádiumban lévő rákos betegek esetében sajnos ezt a harcot már elvesztették, szükség van valamilyen külső megerősítésükre. Ez az eljárás olyan molekuláris sebészeti eszköz, amely nagyon hatékony, de arra a kérdésre, hogy az így felerősített immunsejtek nem fognak-e problémát okozni a betegnek, nincs még biztos válasz” - jelezte Vértessy Beáta.

Hozzátette, hogy ugyanakkor a nem teljes organizmusokban, hanem más sejtszövetekben elvégzett kísérletek arra utalnak, hogy van remény arra, hogy az így felerősített immunsejtek aztán nem veszik fel a harcot a szervezet saját sejtjeivel. A módszer újdonsága az, hogy nem bejuttatnak valamit a beteg DNS-ébe, hanem megszüntetik egy adott fehérje működését, ezáltal hatékonyabbá teszi az immunsejteket.

„Az eltávolított gén nem rossz, de a fehérjeterméke csökkenti az immunrendszer hatékonyságát, az eltávolításával felerősítik a T-sejtek fegyvertárát” – érzékeltette a biokémikus.

Az eljárás sikere bizonyításának két részből kell állnia: egyrészt, hogy meggyógyulnak-e a betegek, másrészt egy-két évvel később nem lesznek-e immunológiai problémáik.

„Ez egy forradalmi kísérlet, amellyel, ha sikeres lesz, nagyon gyorsan, nagyon sok embert lehet meggyógyítani, mint kemoterápiával” - hangsúlyozta Vértessy Beáta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×