eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 3. szombat Hermina
Nyitókép: Facebook/Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Most indulnak Párizsba a legnagyobb magyar éremreménységek

Schmidt Gábor mind a tizenhat magyar egységet képesnek tartja arra, hogy bejusson az A-döntőbe a párizsi olimpián. A sportvezető az InfoRádióban elmondta: több magyar is harcban lehet a dobogós helyezésekért, és várhatóan a napi forma dönti el, milyen színű érmeket nyernek majd.

A kajak-kenu gyorsasági szakágának előfutamai kedden kezdődnek az olimpián. A magyar válogatott tizenhat versenyzővel – a spanyolokkal holtversenyben – a második legnépesebb csapatot alkotja majd Párizsban. Ebben az összevetésben a németek a listavezetők, akik az összes megszerezhető kvótát begyűjtötték, így tizennyolc versenyzőjük lehet ott a rajtnál.

Az előző olimpián, Tokióban három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyertek a magyar kajakosok. Párizsban a sprint szakágban 47 ország 120 női és 119 férfi versenyzője száll majd vízre a Vaires-sur-Marne-i pályán. Öt-öt férfi és női számban osztanak érmeket a francia fővárosban.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke az InfoRádióban elmondta: tavaly ősszel, a 2024-es felkészülési program elfogadásakor Hüttner Csaba szövetségi kapitány

négy érem és legalább egy aranyérem megszerzését tűzte ki célként a párizsi olimpiára,

és végül ez lett a szövetség elnöksége által hivatalosan elfogadott elvárás is. Schmidt Gábor hozzátette: ugyan az előző olimpián hat dobogós helyezést értek el a magyar versenyzők, de azóta a nőknél és a férfiaknál is egy-egy sprintszám kikerült az olimpiai programból, így Párizsban reális célkitűzésnek gondolja a négy érem megszerzését, ami szerinte „illeszkedne az elmúlt évtizedek sikerszériáihoz”.

Rutinos olimpiai bajnokok mellett újoncok is tagjai a magyar kajak-kenu válogatottnak. Az olimpiai felkészülésért és a szakmai munkáért elsősorban Boros Gergely szakmai igazgató és Hüttner Csaba felelt, de minden héten tartottak operatív egyeztetést, amelyen Schmidt Gábor mellett Kubina Ádám főtitkár és Szakács Bálint ügyvezető igazgató is rendszeresen megjelent. Hétről hétre értékelték az elvégzett munkát, igyekeztek teljesíteni a stáb kéréseit. Ilyen volt például

a németek által is használt, modernebb négyes kajak beszerzése,

amit rövid időn belül megoldott a szövetség vezetősége. Schmidt Gábor kiemelte a nemzetközi szövetség sprint bizottságában tevékenykedő Storcz Botond szerepét és segítségét, aki többször felhívta a figyelmüket a felkészülés során, hogy a szabályzat szerint csak olyan hajóban lehet rajthoz állni az olimpián, ami egyébként mindenki számára elérhető.

Az MKKSZ elnöke úgy véli, összességében jól sikerült és nyugodtan zajlott a felkészülés, minden versenyzői vagy edzői igényt szem előtt tartottak, a kormány anyagi támogatásával és a MOB közreműködésével biztosították a szükséges körülményeket, innentől pedig a sportolókon van a sor, hogy éles helyzetben, az olimpián bizonyítsák tehetségüket.

Az akkreditáció is sikeresen megtörtént, így valamennyi érintett edző, technikai és egészségügyi szakember ott lehet Párizsban, hogy legjobb tudásuk szerint segítsék a versenyzőket. Schmidt Gábor hozzátette:

sokszor nüanszokon múlik egy siker vagy egy kudarc, és ezeknek a szakembereknek a munkája kiemelt jelentőségű, nagyon fontos a jelenlétük és a támogatásuk.

A magyar kajak-kenu válogatott tagjai a hét végén utaznak ki Párizsba. Akkor, amikor több sportág képviselői már jönnek haza. Ezzel kapcsolatban Schmidt Gábor azt mondta, számukra ez kedvező, ugyanis lesz idejük ráhangolódni az olimpiára, nyugodtan készülhetnek. A magyar kajakosok és kenusok nem az olimpiai faluban, hanem egy olyan szállodában szállnak meg Franciaországban, amely egyébként korábban már kétszer is volt az ideglenes lakhelye a válogatott tagjainak. A sportvezető szerint így a versenyzőknek „nem kell a megszokott rutinjukból átszokni egy másfajta rutinra”. A szövetség munkatársai már mindent előkészítettek a szálláshelyen, minden rendben van, így a sportolók ideális, nyugodt körülmények között várhatják a versenyeket.

Schmidt Gábor nem szeretett volna kiemelni senkit sem a magyar válogatott tagjai közül, ugyanakkor megjegyezte, hogy jelen pillanatban minden szakágban kiegyensúlyozott csapat jött össze, így

reális elvárásként fogalmazható meg, hogy valamennyi magyar egység jusson be az A-döntőbe az olimpián.

Összesen tíz versenyszámban tizenhat magyar egység versenyez Párizsban, a szövetség elnöke pedig mindegyiket képesnek tartja arra, hogy kvalifikálja magát az A-döntőbe. „Közülük remélhetőleg többen is harcban lesznek majd a dobogós helyezésekért. Látva a versenyzők felkészültségét, motivációját, azt hiszem, bizakodhatunk. Az pedig az aznapi formától függ, hogy milyen színű érmek fognak születni” – összegzett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Váratlan pofon férfi vízilabdában: egygólos vereség az ausztráloktól

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-8-as vereséget szenvedett az ausztráloktól. Az első negyed 2-2-re végződött, a második és a harmadik után egy góllal vezetett Varga Zsolt csapata. A negyedik negyedet az ellenfél nyerte 3-1-re.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 3. 13:22
×
×
×
×