eur:
390.84
usd:
359.93
bux:
73174.1
2024. július 26. péntek Anikó, Anna
TORONTO, ON - JUNE 04:  Bev Priestman Head Coach of Canada looks on during an International Friendly match against Mexico at BMO Field on June 4, 2024 in Toronto, Ontario, Canada.  (Photo by Vaughn Ridley/Getty Images)
Nyitókép: Vaughn Ridley/Getty Images

Drónos kémbotrány az olimpián, felfüggesztették a szövetségi kapitányt

Nem lehetett ott az első olimpiai csoportmeccsen a címvédő kanadai női labdarúgó-válogatottat vezető Beverly Priestman, akit a drónbotrány miatt munkakörét illetően fel is függesztettek, korábbi beosztottjára pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

A címvédő kanadai női labdarúgó-válogatott első csoportmérkőzésén 2–1-re legyőzte Új-Zélandot, de nem lehetett ott a kispadon az észak-amerikai csapat szövetségi kapitánya. Bev Priestman és segítői nagy közfelháborodást kiváltó botrányba keveredtek, ugyanis kiderült, hogy még a meccs előtt drónt repítettek azon stadion fölé, ahol az első ellenfél, az új-zélandi válogatott játékosai edzettek. Az óceániaiak azonban ezt hamar észrevették, és azonnal jelentették a rendőrségnek. A Kanadai Olimpiai Bizottság vizsgálatot indított, amely feltárta, hogy

nem a mostani eset volt az első, amikor a kanadai válogatott stábtagjai kémkedtek az ellenfelek után.

Az új-zélandiak bejelentését követően Bev Priestman egyik segítőjét, Jaysmine Mandert, valamint egy nem akkreditált elemzőt, Joseph Lombardit azonnal hazaküldték Saint-Étienne-ből. Az Index a BBC beszámolója alapján azt írja, Joseph Lombardit egy francia bíróság nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte, miután bűnösnek vallotta magát abban a vádban, hogy városi területen, engedély nélkül irányított drónt az ellenfél megfigyelése céljából.

Bev Priestmant a lebukás után felfüggesztette a kanadai szövetség, és

az eltiltás egészen addig érvényben lesz, amíg le nem zárul a független külső vizsgálat az ügyben.

A kirobbant botrány miatt végül Bev Priestman helyett Andy Spence segédedző irányította a kanadai csapatot Új-Zéland ellen.

Bev Priestman azóta közölte: vállalja a felelősséget kollégái tetteiért, és bocsánatot kért a kémkedés miatt mind a saját játékosaitól, mind az új-zélandi csapattól. „Ez nem volt méltó a csapat által képviselt értékekhez. Végső soron én vagyok a felelős a kihágásokért” – fogalmazott a felfüggesztett szövetségi kapitány.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szerdán fegyelmi eljárást indított Bev Priestman, Joseph Lombardi és Jaysmine Mander ellen.

A kanadai női labdarúgó-válogatott vasárnap Franciaország ellen, míg július 31-én Kolumbia ellen lép pályára az olimpia csoportkörében.

Címlapról ajánljuk
Élő: A 2024-es párizsi olimpia megnyitója

Élő: A 2024-es párizsi olimpia megnyitója

Eljött a nagy nap: minden idők legrövidebb olimpiásza után, alig több, mint három évvel a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói játékok zárását követően, 19.30-kor megkezdődött a 2024-es nyári játékok rendkívülinek ígért megnyíitó ünnepsége. Az Infostart élőben követi a látványos programot, a közjogi méltóságok reakcióit, a láng megérkezését, a tűz fellobbantását, a nyitó beszédeket és természetesen a Böde-Bíró Blanka és Tóth Krisztián vezetésével érkező magyar, továbbá a többi küldöttség bevonulását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×