eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Novák Katalin köztársasági elnök találkozója Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével a szervezet lausanne-i székházában 2023. június 8-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Magyar olimpiarendezés - Thomas Bach szerint előbb kell néhány dolog

A Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke kiemelte, rekord mennyiségű világversenyt rendezett hazánk az elmúlt öt évben.

Magyarországon többször felmerült már a sportvezetés és a kormányzat részéről, hogy az ország rendezzen olimpiát. Legutóbb a 2024-es pályázattól végül visszalépett a kormány, de azóta a világ legrangosabb nemzetközi sporteseményei közül többet is megrendeztek Budapesten, hamarosan pedig az atlétikai vb következik.

Mindezek kapcsán Thomas Bach NOB-elnök a Nemzeti Sportnak elmondta, szerinte Magyarország rekordot állított fel a sikeres nemzetközi versenyrendezések terén az olimpiai sportágakban.

"Ha jól tudom, több, mint húsz világbajnokságot és Európa-bajnokságnak adtak otthont az elmúlt öt évben, ami valószínűleg olimpiai csúcs, messze mindenki mást megelőzve. Ezen versenyek közül jó néhányat láttam, sikeresek voltak, a magyar emberek sport- és vendégszeretetéből, valamint a hatékony szervezőmunkából egyaránt profitálunk."

Az olimpiák megrendezésével kapcsolatban kijelentette: a NOB Agenda2020 programja forradalmasította, fenntarthatóbbá és költségtudatosabbá tette az olimpiai játékok megrendezését. A magyarországi tervekkel kapcsolatban derűlátó.

"Jó lehetőségnek érzem, ha ez beleillik Magyarország hosszú távú terveibe.

Magyarország csodálatos rendező lehet, de először a magyar sportmozgalomnak, a kormánynak és az embereknek kell lépéseket tenniük. Ha ez megvan, mindenki elégedett lenne az olimpiai mozgalomban"

- fejtette ki.

A 2032-es olimpia már Brisbane-é, a 2036-os időpont viszont még nyitott. Arra Thomas Bach elmondása szerint már vannak jelentkezők, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy jelentősen megváltoztatták a folyamatot, arra fektetik a hangsúlyt, hogy párbeszédet alakítsanak ki.

"A NOB saját szakértelmét felhasználva készen áll, hogy megtárgyalja az adott jelentkezővel, mi lenne a legjobb megoldás az ország, a város hosszú távú fejlődését szem előtt tartva. Ezzel együtt kitűnő körülményeket kell teremteni a világ legjobb sportolóinak. Bárki beléphet e beszélgetés bármely szakaszába, de a döntés a 2036-os házigazdáról valószínűleg 2026, sőt 2027 előtt nem születik meg."

A NOB szeretné megszólítani a fiatalabb generációt, ezért egy 2020-as kezdeményezés nyomán néhány új, modern sportág máris része az olimpiának. Párizsban bemutatkozik a breaktánc, és a nemzetközi szövetség elnöke biztos benne, hogy fejlődni fog az újdonságok által az olimpia, ami kulcsfontosságú a jövőjét illetően.

"Be kell vonzanunk a fiatal generációt, miközben nem szabad elvesztetünk a hagyományos rajongókat sem, és úgy tűnik, ez Tokióban egész jól működött, s hiszem, hogy Párizsban is így lesz. Van egy rendszerünk, amely alapján a rendező ország javasolhat új sportágat, tehát

ha egy nap Magyarországon rendeznek olimpiát, önök is javasolhatnak egy olyan sportágat, ami népszerű. Gyanítom, ez esetben például a teqballt is erősen fontolóra vennék"

- mondta Thomas Bach.

(A nyitóképen: Novák Katalin köztársasági elnök találkozója Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével a szervezet lausanne-i székházában 2023. június 8-án.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×