eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Gyulay Zsolt, a MOB elnöke a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) együttműködési megállapodásának aláírásán Budapesten 2022. november 10-én. Az együttműködés célja, hogy a közmédia az összes csatornáján bemutathassa a 2024-es párizsi olimpiára készülő, illetve kvótáért küzdő sportolók útját a nyári játékokig.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Keményen üzent Gyulay Zsolt a Liu testvérek távozása után

Két ekkora világklasszist még nem veszített el egyszerre a magyar sport – mondta az InfoRádióban az olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó Liu-fivérek országváltási ügyéről a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Arról is beszélt, a mostani nehezített helyzetben is biztosított az élsportolók színvonalas felkészülése a párizsi olimpiára.

Gyulay Zsolt csalódottságának adott hangot, amiért a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnek és a Liu testvéreknek nem sikerült megegyezniük a folytatásról, mindazonáltal úgy véli, köszönettel tartozhatunk nekik, hogy eddig magyar színekben versenyeztek.

Az elmúlt napon a Magyar Olimpiai Bizottságban is tárgyalták Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor országváltási ügyét. Ezzel kapcsolatban a MOB-elnök azt is megjegyezte: sejthető volt, hogy az nem lesz működőképes, hogy kínai edzővel, kínai felkészülésben magyarként fussanak neki a 2026-os milánói téli olimpiának, hogy aztán kínai versenyzőket verjenek meg a döntőben.

A szakember egyetértett azzal, hogy minden helyzet más, tehát a Liu-fivérek országváltását nem is érdemes például összehasonítani Dusev-Janics Natasa ügyével, amely egyébként óriási indulatokat váltott ki annak idején. Gyulay Zsolt szerint a jövőre nézve inkább azon kell elgondolkodni, hogy miként lehet megtartani a hasonló versenyzőket, illetve edzőket.

Azzal együtt, jegyezte meg, hogy meglátása szerint az elmúlt tíz év invesztíciója, ami a sportban történt, szemmel láthatóan azt eredményezte, hogy

már nem kifelé áramlanak, hanem inkább hazafelé jönnek az érintettek.

Köszönhetően a kiemelt támogatásoknak és a megbecsülésnek – magyarázta a MOB-elnök, példaként említve a nagyon vonzó olimpiai járadékrendszert. „Van, akit el lehet csábítani, van, akit nem, ebben sok minden közrejátszik” – fogalmazott.

Gyulay Zsolt azt is megjegyezte: mint versenyző, meg tudja érteni, hogy a Liu-testvérek követni akarják edzőjüket, Csang Csing Linát, aki pótszülőként kiskoruk óta mellettük volt.

Két ekkora világklasszist még nem veszítettünk el

– hangsúlyozta a MOB-elnök, aki szerint akár még két olimpia is benne lehet a két sportolóban. Tehát ilyen szempontból nagyon érzékeny veszteségnek tartja az országváltásukat.

A Liu-testvérek az InfoRádió Arénájában 2019 februárjában így nyilatkoztak pályafutásukról:

Nem szenved csorbát az olimpiai felkészülés

Gyulay Zsolt arról is beszélt az InfoRádióban, hogy még a mostani nehezített helyzetben is biztosított az élsportolók színvonalas felkészülése a párizsi olimpiára.

Mint mondta, nemrégiben zárult a konzultációjuk a sportágakkal, ami során azt is felmérték, hogy ki hol tart a kvalifikációs folyamatban, és hogy miben tud segíteni a MOB, hogy minél több kvótát szerezhessenek.

A felmérések alapján azt lehet mondani, nagyon tág a szórás:

114 és 210 közötti kvótával számolnak

– tette hozzá az elnök, aki szerint sok múlhat majd a csapatsportokon.

Egyetértett azzal, azok az „állócsillagok”, akik az elmúlt éveket is meghatározták – elsősorban Kopasz Bálint, Szilágyi Áron és Milák Kristóf – idén is jól teljesítettek, és mindig lehet rájuk számtani. Párizs viszont még messze van, így egyelőre a kvótaszerzés és a kvalifikáció lenne a lényeg – tette hozzá Gyulay Zsolt. Szerinte ezen a téren nagyon össze kell dolgozniuk a szövetségekkel a mostani gazdasági helyzetben, ami a sportot is nagyon élesen érint. Kiemelte: a sportállamtitkársággal együtt azon vannak, hogy a közvetlen olimpiai- és kvalifikációs felkészülést semmilyen hátráltató körülmény ne gátolja.

A MOB-elnök szavai alapján egy élsportoló nagyon gyorsan tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, amik lényegében egész pályafutásukat végigkísérik, gondolva itt például arra, hogy a külföldi versenyeken is eltérőek a feltételek, de csak az eredmény számít.

„Gyakorlatilag örök túlélők az élsportolók, és szerintem ebben a nehéz helyzetben is tudnak alkalmazkodni”

– fogalmazott.

Végül megismételte, szorosan együttműködve a (sport)szakállamtitkársággal, nem fog csorbát szenvedni az olimpiai felkészülés, tehát nem lehet majd arra hivatkozni, hogy azért nem szereztünk kvótát, vagy szerepeltünk le Párizsban, mert nem tudnak a magyar versenyzők felkészülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×