eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
A spanyol Carlos Alcaraz a horvát Marin Cilic ellen játszik az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyéni versenyének negyedik fordulójában a New York-i Flushing Meadowsban 2022. szeptember 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jason Szenes

A tenisz I. Károly királya máris világelső – portré Carlos Alcarazról

A spanyol Marca a tenisz I. Károly királyának nevezte Carlos Alcarazt. A mindössze 19 éves teniszező megnyerte élete első Grand Slam-tornáját New Yorkban, hétfő reggeltől pedig vezeti a világranglistát. Az ATP 1973 óta készíti el a maga rangsorát, ilyen fiatal játékos még soha nem állt az élén.

Elképesztők a számok, amelyek kísérik a 2003. május 5-én Murcia közelében, El Palmarban született ifjú bajnok pályafutását. Tizenkilenc évesen megnyerte első Grand Slam-tornáját, minden idők legfiatalabb világbajnoka lett. Már közel kilencmillió dollárt keresett a teniszpályákon, amivel gyakorlatilag két év alatt bekerült minden idők száz legtöbbet kereső teniszezője közé, ilyen ütemű fejlődéssel nagyjából három-négy év alatt elérheti az első tizenötöt, s hol van még pályafutása vége.

Négy rekordot állított fel már eddig is 2022-ben: a legfiatalabb játékos, aki megnyerte a Rio Opent, a Miami Opent és a Madrid Opent, illetve a legfiatalabb világelső. Amióta 2005-ben Rafael Nadal megnyerte a Roland Garroson a francia nyílt bajnokságot, nem volt ilyen fiatal GS-győztes a férfi egyesben. A US Opent előtte legutóbb Pete Sampras nyerte meg tizenévesen, még 1990-ben.

Tizenegy éves korában fedezte őt fel Juan Carlos Ferrero, pályafutása alatti becenevén a Szúnyog, aki maga is volt világranglista-első. A mester ugyanakkor csak egy GS-tornát nyert (2003, French Open), Carlos Alcaraz máris „befogta”. Ferrero egyébként döntőt játszott egyszer a US Openen, de, mint a fentiekből következik, nyerni nem tudott.

Vitán felüli, hogy Carlos Alcaraznak szenzációs éve van.

Az első 31 mérkőzéséből csak hármat veszített el, s mind az öt fináléját megnyerte. Utóbbira az úgynevezett open éra 1968-as bevezetése óta előzőleg csak öten voltak képesek. Azóta játszott még 29 mérkőzést, hatszor kapott ki, ezekből kétszer döntőben, a hamburgi salakon Lorenzo Musettitől, Umagban, szintén salakon a szintén olasz Jannik Sinnertől. Egyébként a május eleje óta elszenvedett hat vereségből kettőt is Sinner mért rá, ezért is kiemelendő, hogy New Yorkban Alcaraz nyerte meg kettejük ötszettes csatáját, a negyeddöntőben. Sinnernek meccspontja volt, 315 perces mérkőzést nyert meg az ifjú spanyol.

Visszatekintve Carlos Alcaraz idei évére, győzött a Rio Openen, egyébként éppen úgy hetedik kiemeltként, mint Madridban, Berettinit, Fogninit és Schwartzmant is megverte, az első és a harmadik top 20-as játékos. Győzelmével ő is bekerült a legjobb húsz közé. Indian Wellsben 19. kiemeltként elődöntőbe jutott, csak döntő szettben veszített Rafael Nadallal szemben.

Március és április fordulóján megnyerte élete első Masters 1000-es tornáját, mégpedig tizennegyedik kiemeltként. A Miamiban legyőzöttek között volt Fucsovics Márton is (6:3, 6:2), miként Marin Čilić és a negyedik helyen kiemelt Sztefanosz Cicipasz, valamint Hubert Hurkacz, illetve a döntőben a norvég Casper Ruud, a most vasárnapi ellenfél is. Soha korábban nem nyerte meg ilyen fiatal játékos azt a tornát.

Következett a Barcelona Open, meg az újabb diadal. Legyőzte az első helyen kiemelt Sztefanosz Cicipaszt, majd két meccslabdát hárítva jutott túl Alex de Minauron az elődöntőben, a fináléban pedig két sima szettben elintézte Pablo Carreño Bustát.

Április 25-én, tehát még 18 évesen került be először a legjobb 10 közé. Ő lett a huszadik tizenéves, aki az ATP-ranglista 1973-as felállítása óta betört a „Top Tenbe”. Sőt: Andy Murray (2007) óta az első, Rafael Nadal (2005) óta pedig a legfiatalabb.

A május elején rendezett, 6,74 millió euró (2,5 milliárd forint) összdíjazású Madrid Openen a negyeddöntőben legyőzte a harmadik helyen kiemelt, salakspecialista Rafael Nadalt, aki korábban soha nem kapott még ki tizenéves játékostól ezen a borításon. Egyszersmind megszakította Nadal 25 meccsig tartó győzelmi sorozatát a többi spanyol teniszező ellen.

Másnap megverte a világelső és az első helyen kiemelt Novak Djokovicsot az elődöntőben, az volt zsinórban a hatodik győzelme a top 10-es játékosok ellen. Újabb csúcsot állított fel: Rafa Nadal betörése, a 2004-es miami, Roger Federer elleni győzelme óta ő lett a legfiatalabb játékos, aki megverte az aktuális világelsőt.

Ő lett a legfiatalabb férfi döntős a Madrid Open történetében, majd a legfiatalabb győztes is, miután nem bírt vele a világranglista harmadik helyezettje, a második helyen kiemelt Alexander Zverev sem. (Szasa Zverev egyébként korábban szintén Juan Carlos Ferrero tanítványa volt.) A teniszben minden statisztikát számon tartanak: David Nalbandian 2007-es madridi menetelése óta az volt az első alkalom, hogy egy játékos legyőzött három top 5 játékost egy Masters 1000 versenyen.

„Készen állok arra, hogy Grand Slamet nyerjek”

– mondta akkor Carlos Alcaraz, de a Roland Garroson, Párizsban, a negyeddöntőben, Alexander Zverev visszavágott neki a madridi vereségért. Alcaraz Wimbledonban „csak” a negyedik fordulóig jutott, ott viszonylag simán kikapott Sinnertől, aki talán a legfőbb mumusa.

Utána jött két, egyaránt döntőbeli vereséggel zárt salakos torna Hamburgban és Umagban, majd az átállás a kemény borításra. Nem ment könnyen, a Rogers Cupon meglepetésre megverte őt az amerikai Tommy Paul Kanadában. Bő egy héttel később, Cincinnatiben a brit Cameron Norrie is tagja lett annak a nagyon szűk társaságnak, amelyet azok alkotnak, akik idén kétszer is meg tudták verni az ifjú spanyol csillagot.

Ám aztán Alcaraz a US Openen végigmenetelt a trófea megnyeréséig tartó úton. A harmadik kiemeltként szerepelt a tornán, a negyedik fordulóban kiesett a két magasabban rangsorolt, Danyiil Medvegyev és Rafael Nadal. Abban a fordulóban ő a horvát Marin Čilićet verte. Az volt az addigi legkomolyabb mérkőzése, két argentinon, Sebastian Báezen és Federico Corián, valamint az amerikai Jenson Brooksby-on is játszmaveszteség nélkül lépett túl.

Ám attól kezdve jöttek az ötszettes maratonik: Čilićet, aztán Sinnert, majd az elődöntőben a Nadal kiejtő Francis Tiafoe-t is óriási meccsen búcsúztatta. Érdekes: a döntő szettet mindháromszor 6:3-ra hozta. Jött a finálé, meg a „szokásos” utolsó 6:3-as szett, a norvég Casper Ruud ellen. Igaz, ezúttal 3-1-re nyert, s lett a US Open bajnoka.

Mint tudjuk, egyszersmind a tenisz I. Károly királya.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 15:34
2024. július 2. 15:21
×
×
×
×