eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
female lab technician doing research with a microscope in the lab. coronavirus
Nyitókép: appledesign/Getty Images

Kizárt dolog, hogy a téli olimpián doppingszeres hússal érintkezzenek a sportolók

Olyan buborékban rendezik a pekingi játékokat, amelyből még az újságírók és a bírók sem mehetnek ki, az étkezés pedig mindenki számára zárt láncon keresztül hozzáférhető, az anyagokat doppingellenőrök naponta 3-4-szer ellenőrzik.

A clenbuterol az anabolikus szteroidok közé tartozik, viszonylag olcsó doppingszer, négyéves eltiltás jár érte, és bár Kínában a hústermékek tartalmazhatják ezt az anyagot, teljesen kizárt, hogy a téli olimpián induló sportolók szennyezett élelmiszereket kapjanak az olimpiai faluban – erről Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője részletesebben is beszélt az InfoRádióban.

"WADA-tiltólistás szerről van szó, hatása egyértelműen a felépítő folyamatok, az izomtömeg-növelés, a zsírszövetcsökkentés és a masszív izomerő fokozása miatt népszerű, és szeretik a sportolók, viszonylag olcsó is. Négyéves eltiltást lehet érte kapni, ezért az élelmiszer-szennyeződés kapcsán abszolút foglalkozni kell vele" – ecsetelte.

Kínában a hatóságok is elismerik, hogy az állattenyésztésben élnek ezzel a szerrel ugyanazért, amiért az emberek is szeretik használni; zsírmentes, masszív, nagy mennyiségű izomtömeg, hús nő általa. Az EU-ban a használata tilos, nem is lehet emberi fogyasztásra alkalmassá tenni azt az élőlényt, amely korábban találkozott clenbuterollal.

Kína tárgyalásban áll a doppingellenes szervezetekkel, és a 2008-as nyári olimpia tapasztalatait is felhasználva biztosítékot ad arra, hogy a sportolókat nem sodorja veszélybe.

"A játékokon élelmiszer-szennyeződés miatt egyáltalán nem volt pozitív eset, most is nagyon vigyáznak a szervezők

arra, hogy kizárólag ellenőrzött helyről származó húskészítményt adjanak a sportolóknak, az olimpiai faluban ezt ellenőrzik is" – mondta Tiszeker Ágnes.

A februári téli olimpián ráadásul még az sem fordulhat elő, hogy a sportolók turistaként kimennek a faluból és egy kisvendéglőben esznek, ahol veszélybe sodorhatják magukat, mert a járványügyi korlátozások miatt nagyon szigorú szabályok vonatkoznak rájuk még a közlekedésben is, egyedül nem is mozoghatnak.

Tiszeker Ágnes hangsúlyozta,

minden magyar kiutazó sportoló előzetesen minden vizsgálaton átesett már,

ezeket a szűréseket a Magyar Antidopping Csoport szoros együttműködésben végezte a WADA-val.

A sportolók zárt rendszerű étkeztetését megerősítette az InfoRádiónak a téli olimpia szakértője, Vajda László is, aki a szervezőbizottságnak is tagja.

"2008-ban is dolgoztam már itt, és más sportversenyek alkalmával ugyanígy érkeztek a hírek a hormonkezelt húsokról. Ez nem csak kínai kérdés; bárhová megy az olimpia, az olimpikonok étkeztetése mindig zárt rendszerben működik, az asztalra kerülő élelmiszerek tiszták, ezt a WADA is ellenőrzi naponta háromszor vagy négyszer. Merem mondani, hogy ilyen aggodalmai ne legyenek senkinek" – hangsúlyozta Vajda Lászó, és hozzátette, a buborék rendszerű lebonyolítás is csak garantálni tudja azt, hogy

az élelmiszerdopping veszélye nem áll fent.

Vajda László január 6-án "lépett be a rendszerbe" az olimpia előtt, azóta, egészen az olimpia végéig egy zárt rendszerben mozoghat az olimpia helyszínei és a szállása között.

"Úgy kell elképzelni, mint egy polipot, a karok mentén lehet közlekedni, de nem lehet kikerülni soha. Ha tetszik, ki van harapva egy darab a helyszínből, ami a külvilág, maga a helyszín pedig buborék. Még az újságírók és a bírók sem mehetnek ki" – mondta a szervezőbizottság magyar tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 15:34
2024. július 2. 15:21
×
×
×
×