eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kijev, 2018. május 25.A labdarúgó Bajnokok Ligája labdájának hatalmas másolata egy kijevi téren 2018. május 25-én, egy nappal a kupasorozat döntője előtt. A döntőt a Liverpool és a Real Madrid játssza az ukrán fővárosban. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Nyitókép: ROBERT GHEMENT

Liverpool: Most vagy soha

Lehet, hogy sok madridi és liverpooli szurkoló nem tudott elrepülni a különböző nehézségek miatt Kijevbe, de azért csak megtelik velük a belváros környéke. Az angolok énekelnek, s hol általában a vörösöket, hol Mohamed Salahot (a dalokban: Mo) éltetik. A spanyolok visszafogottabbak, ellenben nagyon magabiztosak.

Európa két sztárklubja, a BEK/BL-történelem rekordere (Real Madrid) és az ugyancsak kiemelkedően sikeres Liverpool találkozik szombat este a kijevi Olimpiai Stadionban. A királyi klub tizenkét elsőséget számlál, a BL-ben még soha nem veszített döntőt, csak a BEK-ben. Ott utoljára 1981-ben, amikor a mostani játékosok még meg sem születtek. Megjegyzem, az akkori legyőző, Párizsban, Palotai Károly kiváló játékvezetése mellett a Liverpool FC volt, Alan Kennedy szerezte a meccs egyetlen gólját.

Nem nehéz azonosságokat találni az akkori kiírással: a Liverpool és a Real Madrid mellett a Bayern München és egy olasz klub (ám a mostanival ellentétben nem az AS Roma, hanem az Internazionale) szerepelt az elődöntőben. Az volt a Pool harmadik BEK-győzelme, mindet Bob Paisley-vel, a legendás menedzserrel nyerte, aztán még hozzátett egyet-egyet 1984-ben és 2005-ben. Öt elsőségénél a Real Madridon kívül csak az AC Milannak van több.

Amúgy Paisley kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a BEK-et és a BL-t egybevéve két háromszoros győztes edző van, ő és Carlo Ancelotti. Paisley az egyedüli, aki egy klubbal triplázott – ezt a csúcsát állíthatja most be Zinedine Zidane, aki 2016-ban és 2017-ben is nyert a Real Madriddal. Ha már a sorozatoknál tartunk: három BEK-győzelmet egymás után korábban a Real Madrid (sőt, ötöt 1956 és 1960 között), valamint az Ajax (1971-1973) és a Bayern München (1974-1976) ért el, a BL-ben a Real Madrid lehet az első.

Ám ehhez le kell győzni a Liverpoolt, amely legalábbis a korábban a Real Madridnál is tevékenykedő Rafa Benítez, a 2005-ös hihetetlen isztambuli BL-feltámadás, az AC Milan elleni Liverpool-győzelem tevékeny részese szerint jobb, mint tizenhárom éve az ő csapata volt. Nehéz nem egyetérteni vele, még ha aligha van bárki is, aki szerint Steven Gerrard azért nem férne be a mai középpályás sorba. De az tény, hogy akkor nem volt a Salah, Firmino, Mané trióhoz hasonló támadószekció. Az ősszel a BL-selejtezőből indult Liverpool eredményessége különösen idegenben volt feltűnő, nehéz hát elképzelni, hogy a vörösök ne szerezzenek gólt szombat este. De ezt a Real Madridról is el lehet mondani.

Benítez kapcsán már említettem, akadnak akik mindkét klubot szolgálták korábban. Összesen kilenc futballistából áll a névsor, kétségtelen, hogy nem mindenki írt aranyfejezetet mindkét klub történetébe, de ketten, Xabi Alonso és Árbeloa megnyerték a BL-t a Real Madriddal és a Liverpoollal is. Rajtuk kívül feltétlenül ki kell még emelni Steve McManamant (ő egyébként itt van Kijevben), Michael Owent, Fernando Morientest vagy Jerzy Dudeket. (A további három: Nuri Sahin, Antonio Nunez és Nicolas Anelka.)

Délután óriási, becslésem szerint öt-hatezres tömeg szánta meg a szurkolói zónát, szinte mindenki a múlt nagyjait akarta látni. Más kérdés, hogy még akik padszerűségekre állhattak, azok is alig láttak a kispályát körülvevő tömegtől. Akinek jutott a látványból, szerencsésnek mondhatja magát, nem minden nap lehet látni, mondjuk Christian Karembeu-t, Marco Materazzit, Clarence Seedorf, hajdani Liverpool-sztárokat, s nem utolsósorban egyet, a valaha volt három ukrán aranylabdás közül. Ahányszor feltűnt Andrij Sevcsenko, a nép lelkes Seva, Seva kiáltásokban tört ki.

Elég egyszerű átkötés innen, hogy legalább annyira népszerű ma Mohamed Salah, semmi tévedés nincsen benne. Láttam a képét fáraófejdísszel photo-shopolva pólón, s láttam óriási drapériát, ahol az festett: This is our MOment. A Mo, ugyebár, az ő beceneve. Kora este mindkét csapat sajtótájékoztatót tartott, elhangzott néhány dicséret oda-vissza, Jürgen Klopp különösen elemében volt. Szerinte egyetlen más csapatnak sincsen olyan erős kispadja, mint a Madridnak. Azt is mondta, minden futballista ideges a döntő előtt, ez a normális. Kilenc hónapja egyszerűen csak jó csapat voltak, kevesen gondolták közülük, hogy döntőt játszanak a szezon végén a BL-ben. Zidane kiváló edző, tette hozzá, rövidebb ideje van a Madrid élén, mint ő a Liverpoolén, s máris kétszeres BL-győztes. Azt is mondta, a Real Madrid nagyon erős, de még nem játszott a Liverpoollal.

Már csak egy napot kell rá várni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×