eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója beszél a színház 125. évadának évadhirdető sajtótájékoztatóján 2020. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Rudolf Péter: szeretném, ha a Víg Szalon generációk találkozóhelyévé válna

A hétvégén megnyitotta kapuit a Vígszínház közvetlen szomszédságában lévő épületben a Víg Szalon, a teátrum negyedik játszóhelye. Az egykori kávéházi, majd üzlethelyiséget a Vígszínház azzal a szándékkal bérelte ki és újította fel, hogy a klasszikus szalonkultúrát újraértelmezve egyfajta találkozási és közösségi teret hozzon létre.

"Kifejezetten fontosnak tartom, hogy ez egy találkozási pont. A szalon szóval kapcsolatos asszociációk azt jelzik számomra, hogy szükségünk van arra, hogy találkozzunk" – mondta az InfoRádióban Rudolf Péter színművész, a Vígszínház igazgatója. Hozzátette, szeretné, ha ezen a helyen generációk találkoznának, a megosztott szakma képviselői, és beszélgetnének. Az igazgató leszögezte,

hisz abban, hogy beszélgetve lehetséges bizonyos dolgokat megélni, túlélni.

A Víg Szalon kapcsán elmondta, ezen a helyszínen, mivel a technikai lehetőségek korlátozottak, esetleg monodrámákat lesz lehetséges előadni, de valójában inkább a szalonéletet szeretnék létrehozni, ahol a kíváncsi emberek a színházi kereteken kívül egy előadás után ott tudnak maradni, adott esetben akár beszélgetni, találkozni egymással.

Rudolf Péter kifejtette, korunk technológiája, az okostelefon, a social media arra ösztönzi az embereket, hogy befelé fordulva éljenek, bezárkózzanak, és így egyre ritkább, hogy közvetlenül, szemtől szemben beszélgetnek. Úgy véli, baj, hogy megváltozik a kommunikáció, ami űrt teremt nemcsak benne, hanem szerinte az egész világban is. A Víg Szalon célja, hogy ezt a társalgást visszamenekítse, modern formában.

A helyszín megtalálása a színházigazgató szerint egy misztikus véletlen volt: raktárt keresve toppant be oda négy évvel korábban, akkor még egy üzlet volt, de olyan volt, mintha a Vígszínházba lépett volna be. Később kiderült, hogy a hely kibérelhető, és az is, hogy az alaprajz tökéletesen alkalmas egy mini színház-szalon működtetésére. Rudolf Péter azt is elárulta, hogy

a helyiség egykor klubkávéház volt, ahová a Vígszínház holdudvara járt, megfordult ott Molnár Ferenc, Heltai Jenő, Karinthy Frigyes, de állítólag még József Attila is.

A Vígszínház igazgatója szerint a Víg Szalon negyedik előadóhelyként csatlakozni fog az évadtervezéshez is. Hozzátette, jelenleg problémát okoz a zsúfolt műsorterv, és a szalon fokozatosan fogják megtölteni élettel. Elismerte, hogy az új helyszín nagy teher a kollégáknak, "de aki belép ide, abban feltámad a remény, hogy ez egy önmagán túlmutatóan fontos létesítmény lesz", ezért a kezdeti ijedtség után mindenki nagy hévvel kezdett dolgozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×