eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Katona József Színház

Hat premiert tart a Katona József Színház a következő évadban

Az új évadban a Katona József Színház karácsony előtt tartja első bemutatóit, összesen hat premierrel várja a közönséget.

Az eddigi évadokban négy-négy bemutató volt a Nagyszínpadon és a Kamrában, de a társulat már nem bírta ezt a munkamennyiséget, ezért csökkentették a bemutatók számát három-háromra - mondta Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója.

"Eddig be kellett biztosítani magunkat anyagi szempontból, kellő bevételt kellett produkálnunk, most úgy tűnik, hogy ez a biztonságunk megvan,

és így megtehetjük, hogy kevesebb bemutatóval dolgozunk, ami nagyon jót fog tenni a társulatnak" - tette hozzá a színház igazgatója.

Három premier lesz decemberben: két fiatal rendező, Hegymegi Máté és az egyetemista Tarnóczi Jakab, illetve Ascher Tamás fog rendezni.

December 16-án a Kamrában Anouilh, Shaw, Schiller, Brecht és mások írásai alapján összeállított Jeanne d'Arc - a jelenidő vitrinjében című előadást Hegymegi Máté rendezi.

December 19-én Ascher Tamás rendezésében Szuhovo-Kobilin 19. századi orosz író Az ügy című művének premierje következik a nagyszínpadon. Témáját illetően meglehetősen ismerős lesz a magyar szemeknek, magyar füleknek, mert nagyon erősen a korrupcióról szól a darab - mondta Máté Gábor.

December 20-án Aiszkhülosz A leláncolt Prométheusz című tragédiáját mutatják be a Sufniban, rendező Tarnóczi Jakab egyetemi hallgató, Ascher Tamás tanítványa.

Tavaszi folytatás

Márciusban folytatódnak a bemutatók, március 8-án Csehov Platonov című művének premierje lesz a Kamrában, a darabot Székely Kriszta rendezi.

"A Platonov sokat játszott darab, ennek most egy stúdióváltozatát fogjuk bemutatni. Vannak olyan generációk a színházban, amelyek nem találkozhattak azzal a Platonovval, amelyet Ascher Tamás rendkívül nagy sikerrel megrendezett jó pár évtizeddel ezelőtt.

Most megint felnőtt a Katonában egy olyan generáció, amelyik ezt a darabot el tudja játszani"

- mesélte Máté Gábor.

Március 9-én Rozsdatemető 2.0 címmel Fejes Endre regényének Tasnádi István által írt új adaptációját állítja színpadra a színház igazgatója. Az 50 évet átölelő családtörténet kiegészül, ezért lesz Rozsdatemető 2.0.

"Egy sajátos szemléletű drámaíróra akartam bízni ezt a feldolgozást, így került a képbe Tasnádi István, akinek a meglátásai alapján úgy döntöttünk, nem elég, hogy egy frissített dramaturgiát találunk a Rozsdatemetőhöz, hanem

áthúzzuk a történetet a közelmúltba, tehát nem áll meg a történet a 60-as évek elején, hanem egészen eljutunk napjainkig"

- tette hozzá.

Május 17-től Tar Sándor Szürke galamb című műve látható Gothár Péter rendezésében a Kamrában. Az évad utolsó bemutatója május 18-án lesz a nagyszínpadon: Federico García Lorca Öt év múlva című művét Zsámbéki Gábor rendezi. "Ennek külön érdekessége, hogy a szerző maga is előadhatatlannak vélte ezt a művét, ez egy kísérleti előadás lesz a nagyszínpadon" - vélekedett az igazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×