eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Újra van magyar indoka a virrasztásnak

Újra van magyar indoka a virrasztásnak

Magyar idő szerint vasárnap éjjel adják át az Oscar-díjakat. A Los Angeles-i gálán a várakozások szerint tarolni fog a Kaliforniai álom és a Holdfény. Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje is versenyez a programban.

Komoly siker, hogy idén is szoríthatunk egy magyar alkotásnak az Oscar-gálán. Ezúttal az élőszereplős rövidfilm kategóriában versenyez Deák Kristóf Mindenki – angolul Sing címen futó filmje. 

„A Mindenki egy kislány története. Új iskolába kerül, ahol a kórusba is beléphet. Először nagyon örül, de aztán hamar kiderül, hogy kórusvezető tanárnőnek elég sajátos módszerei vannak, hogy sikeressé tegye ezt a kórust, mindenáron. A gyerekeknek meg kell találniuk a módját, hogy megoldják az ebből fakadó igazságtalanságot” - mondta a rendező.

Még egy kisebb magyar vonatkozás: az animációs filmek kategóriájában Oscar-díjra jelölt A vörös teknős nagy részét a kecskeméti rajzfilmstúdióban rajzolták, és a teljes színezése is itt zajlott.

A rekordszámú jelölés alapján sejthető, hogy a Golden Globe után az Oscaron is tarol majd a Kaliforniai álom. Damien Chazelle alkotása, amely Réz András filmesztéta szerint egy igazán szerethető film, de a mozikban nem lesz nagy siker.

„A Kaliforniai álomnak az a különlegessége, hogy sokkal ironikusabban hozza vissza ezt a műfajt, tehát teljesen nyilvánvaló a nézőknek, nem a klasszikus filmmusicalt fogják látni.”

Réz András megjegyezte: évről évre érezhető, hogy az Oscar-díjas filmek és a közönség által rongyosra nézett alkotások közt egyre kisebb az átfedés.

A legjobb film kategóriában is versenyez a másik nagy esélyesnek tartott Holdfény, ami a Golden Globe-on elnyerte a legjobb drámának járó fődíjat, és nyolc jelölést válthat díjra az Oscaron. A film főszereplője egy fekete bőrű fiú, aki Miami egyik kemény környékén nő fel, és először kamaszként, majd ifjúként keresi önmagát, végül pedig harmincas férfiként kell szembenéznie múltja traumáival és másságával.

A legjobb film díjáért versenyben van még az Oroszlán, az Érkezés, A fegyvertelen katona, A számolás joga, A régi város, A préri urai és a Fences.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×