eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Berlin, 2017. szeptember 20.Sahra Wagenknecht, a Baloldal (Die Linke) nevű párt parlamenti frakcióvezetője és listavezetője egy választási kampánygyűlésen Berlin Lichtenberg kerületében 2017. szeptember 20-án, négy nappal a német parlamenti választások előtt. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Tartományi kormányalakítás: Sahra Wagenknecht egyre keményebb feltételeket szab

Szeptember első, illetve harmadik vasárnapján tartottak tartományi parlamenti választásokat az egykor az NDK-hoz tartozó Türingiában, Szászországban, majd Brandenburgban. A kormányalakítás azonban mindhárom helyen változatlanul rendkívül nehéznek tűnik, miután a Türingiában győztes, a másik két tartományban a második helyen végző AfD pártot a többiek politikailag "kiközösítették".

A legfrissebb, a hét végén közzétett országos felmérések szerint az év elején alakult radikális baloldali Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) az ötödik helyen áll a német parlamenti pártok népszerűségi listáján, amelyet az ellenzék konzervatív CDU/CSU pártszövetség nagy fölénnyel, 31 százalékkal vezet. Második helyen tartósan az AfD áll, amely az említett kiközösítés ellenére 19 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A hárompárti kormánykoalíció legerősebb pártja, a szociáldemokrata SPD 16 százalékkal áll a harmadik helyen, míg a Zöldek Pártja a sorozatos tartományi kudarcok ellenére 10 százalékkal a negyediken. A BSW pedig a Zöldek nyomában 9 százalékkal az ötödiken.

A radikális baloldali párt szerepe a keletnémet tartományokban még inkább felértékelődött az AfD elszigetelése és a Zöldek türingiai és szászországi rendkívüli visszaesése nyomán. Olyannyira, hogy elemzők szerint

sem Türingiában, sem Szászországban, de még Brandenburgban sem lehet stabil kormányt alakítani Sahra Wagenknecht pártja nélkül.

Ez a magyarázata annak, hogy az 55 éves, a hagyományos Baloldal Pártjából (Die Linke) kivált Wagenknecht egyre radikálisabb, a "mainstreammel" szemben álló követelésekkel áll elő. Több hírportál beszámolója szerint most a Türingiában kormányalakításra törekvő CDU-t szólította fel arra, hogy határolódjon el a nagyobbik keresztény párt országos elnökétől, a konzervatív pártszövetség kancellárjelöltjétől, Friedrich Merztől. Wagenknecht az elhatárolódást feltételként említette pártja türingiai parlamenti kormányzati részvételéhez.

Az Ukrajna ellen orosz háborúban "békét", illetve tárgyalásokat követelő pártelnök azzal vádolta a konzervatívok vezetőjét, hogy a múlt hét végén a Bundestagban Németország háborús részvételét sürgette Oroszországgal szemben. Wagenknecht szerint

a BSW csak akkor hajlandó koalícióra lépni a CDU-val, ha egyértelműen elhatárolódik az országos elnökétől,

illetve az övéhez hasonló álláspontoktól.

Mindenekelőtt azt kifogásolta, hogy a CDU elnöke nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakéták szállítását sürgette Ukrajnának. Ezt a lépést a hivatalban lévő Olaf Scholz kancellár mindeddig határozottan elutasította, hangsúlyozva, hogy ez Németország közvetlen háborús részvételéhez vezetne.

A radiális baloldali párt vezetője hangsúlyozta azt is, hogy pártja az ukrajnai háború beszüntetése érdekében "a végtelen fegyverszállítások" helyett a diplomáciai erőfeszítések híve. Hangoztatta azt is, hogy az esetleges türingiai koalíciós megállapodás preambulumába mindezt bele kellene foglalni, mint ahogy a közepes hatótávoldású amerikai rakéták tervezett németországi telepítésének elutasítását is. Megítélése szerint ezeket a követeléseket a Németország keleti felében élők többsége támogatja.

Türingiában és Szászországban jelenleg zajlanak a kormányalakítási tárgyalások a CDU, az SPD és a BSW között. Korábbi értesülések szerint mind a CDU, mind az SPD országos vezetősége "szabad kezet" adott a tartományi vezetőknek a kormányalakításhoz.

A napokban általános meglepetésként hatott, hogy az ukrajnai orosz háborúval kapcsolatos közös békefelhívást tett közzé a három érintett tartomány vezetője, kettő közülük a konzervatív CDU, míg a harmadik a szociáldemokrata SPD politikusa. A felhívás értesülések szerint pártjaikban megrökönyödést váltott ki, nem elsősorban tartalma, hanem amiatt, hogy nem tudtak erről. Egyes elemzők szerint ezzel Wagenknechtnek kívánták jelezni, hogy készek a kompromisszumra.

Címlapról ajánljuk
Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint jól és zavartalanul működik az egységes ügyeleti rendszer. Győrfi Pál az InfoRádióban elmondta: Budapesten az október 1-jei indulás óta már több mint ötezer beteget láttak el, köztük 1300 18 éven alulit. A szóvivő azt is közölte: a betegek 95 százaléka enyhe tünetekkel keresi fel az ügyeletet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 26. 07:15
×
×
×
×