eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 3. szombat Hermina
Nyitókép: Pixabay

Ukrajna „mélyütést” vihetett be Oroszországnak

Az ukrán erők eltalálták és elsüllyesztették a Rosztov-na-Donu orosz tengeralattjárót a Krím félsziget partjánál - közölte szombaton az ukrán vezérkar a Facebookon.

„Az ukrán védelmi erők egy tengeralattjárót és egy ellenséges Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert támadtak meg az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten” – áll a közleményben. A vezérkar hozzátette: a megerősített információk szerint pénteken az ukrán rakétaegységek a haditengerészettel együttműködve súlyosan megrongálták egy Triumf légvédelmi rendszer négy kilövőállását Szevasztopol kikötőjében, és ugyanott sikeresen eltalálták az orosz fekete-tengeri flotta Rosztov-na-Donu tengeralattjáróját, amely a helyszínen elsüllyedt.

A vezérkar rámutatott, hogy a Rosztov-na-Donu egyike azoknak a tengeralattjáróknak, amelyek képesek Kalibr típusú rakétákat indítani. A tengeralattjáró – amelyet 2014. december 26-án helyeztek üzembe – már 2023. szeptember 13-án súlyosan megrongálódott egy ukrán rakétatámadás következtében. Ezután a szevasztopoli kikötőben javították és tesztelték. A tengeralattjáró árát 300 millió dollárra becsülik. „A Rosztov-na-Donu megsemmisítése ismét bizonyítja, hogy a Fekete-tenger ukrán felségvizein nincs biztonságos hely az orosz flotta számára” – fűzte hozzá az ukrán katonai vezetés.

Címlapról ajánljuk

Ez a felfedezése átírhatja a földi élet történetét

Különleges fémes göröngyökre bukkantak kutatók a Csendes-óceán mélyen, amelyek oxigént állítanak elő. A felfedezés teljesen átírhatja a földi élet kialakulásnak eddigi teóriáját, és új alapokra helyezheti a Földön kívüli élet utáni kutatást is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×