eur:
391.97
usd:
359.58
bux:
72407.88
2024. július 16. kedd Valter
Islamic State/Iraq/Syria: A masked Islamic State soldier poses holding the ISIL banner somewhere in the deserts of Iraq or Syria. ISIL publicity image, 2015. (Photo by: Pictures from History/Universal Images Group via Getty Images)
Nyitókép: Pictures from History/Gettya Images

Megdöbbentő beszámolók az ISIS embereinek kegyetlenkedéseiről

Egy bagdadi bíróság nemrég halálbüntetést szabott ki a korábbi terroristavezér, Abu Bakr al-Bagdadi házastársára, mert nőket kényszerített rabszolgaságba. Az ISIS emberei elevenen megégettek vagy lefejeztek jazidi nőket – szörnyű eseményekről közölt beszámolókat és adatokat a Danube Institute és a Human Right Watch.

A nyugat-bagdadi büntetőbíróság bűnösnek mondta ki a hírhedt Abu Bakr al-Bagdadi feleségét, terroristabandákkal való együttműködés miatt és halálbüntetést szabott ki rá - közölte a hivatalos iraki hírügynökség. A nőről a beszámoló szerint bebizonyosodott, hogy a házában jazidi nőket tartott fogságban, akik aztán az Iszlám Állam terrorszervezet harcosainak rabszolgái lettek.

A legtöbb kiszabadult nő arról számolt be, hogy elfogásuk után kor szerint csoportokba osztották őket, az időseket pedig rögtön megölték - írja tanulmányában a Danube Institute. Az ISIS emberei különösen kegyetlenül bántak a jazidi nőkkel, akiket nem tekintettek embernek, hanem tárgyként kezelték őket. Különösen gyakori volt a szexuális erőszak: a Human Rights Watch adatai alapján 105 nőből legalább hetvenet sorozatosan megerőszakoltak. Ezzel együtt járt a kényszerített terhesség, vagy az erőszakos abortusz, azért, hogy az ISIS hívei szaporodjanak, viszont ne születhessen újabb jazidi generáció.

Két hete, az iraki Moszul közelében az ISIS emberei elevenen megégettek 19 fiatal jazidi nőt, mert nem voltak hajlandóak áttérni a muzulmán hitre, és szexuális szolgáltatásokat nyújtani az Iszlám Állam fegyvereseinek. Néhány nappal később pedig 50 jazidi nőt fejeztek le ugyanezért.

A jazidik főképp Észak-Irakban élnek, és alapvetően kurd nyelven beszélnek. Létszámuk világszerte eléri a 700 ezret, azonban az ISIS okozta üldöztetésnek köszönhetően töredékük maradt csupán a Moszultól északra fekvő Szindzsár-hegy közelében. Vallásuk kifejezetten izolált, az iszlám és a zoroasztriánus hit keveréke. A jezidizmus alapvetően dualista, a jó és a gonosz konfliktusára épül. A szélsőséges iszlám szervezet üldözendő hitnek tekinti.

A most halálra ítélt nő állítólag kulcsszerepet játszott a jazidi nők elleni szörnyűségekben. Férje, Abu Bakr al-Bagdadi (eredeti nevén: Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai) iraki származású terrorista, korábban az Al-Kaida tagja, majd az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) nevű szélsőséges szunnita terrorszervezet vezetője volt. 2014 júniusában gyors hadműveletekkel jelentős területeket foglalt el Irak északi vidékein.

Al-Bagdadi 2014. június 29-én egyoldalúan kikiáltotta az Iszlám Állam megalakulását, amelynek államfője lett, Ibrahim kalifa néven.

(Ezt a titulust utoljára az oszmán szultánok használták, 1924-ig.) 2015 márciusában egy amerikai légitámadásban súlyosan megsebesült, majd 2019 októberében újabb támadás érte. Ám amikor az amerikai kommandósok megpróbálták őrizetbe venni, három gyermekével együtt felrobbantotta magát. Donald Trump beszámolója szerint a holttestét az amerikaiak csak a hírszerzés birtokában lévő DNS-minták alapján tudták azonosítani.

Most a feleségére vár halálbüntetés.

Címlapról ajánljuk
Vége a nagy német határzárnak: elfogyott a pénz

Vége a nagy német határzárnak: elfogyott a pénz

Teljes volt a konszenzus a német parlamenti pártok között a labdarúgó-Eb idejére elrendelt szigorú határellenőrzések bevezetéséről, és a belügyminiszter úgy értékelte, hogy hasonló "drákói kontrollra" már nincs szükség, kivételt jelent a francia–német határ.

Kötéssel a fülén, ikonikussá vált mozdulattal jelent meg Donald Trump – videó

A Republikánus Párt elnökjelöltje először mutatkozott nyilvánosan az ellene elkövetett merénylet óta.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×