eur:
394.27
usd:
366.5
bux:
71932.74
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Patriot rakétakilövő-állás a rakétavédelmi rendszer  ünnepélyes átvételét követően a Konstancától - a legnagyobb román fekete-tengeri kikötővárostól - 30 kilométernyire északra, a Duna-Fekete-tenger-csatorna északi torkolatánál található Midia-fokon, a román légelhárítás kiképző- és gyakorlatozó támaszpontján 2020. szeptember 17-én. A román hadsereg hivatalosan átvette az amerikai gyártóktól az első Patriot rakétavédelmi rendszert azon hét üteg közül, amelyek beszerzéséről három éve állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Románia beüzemeli több milliárd dolláros harci rendszerét

Románia a Fekete-tenger partján kedden kezdődött Ramstein Legacy 24 (RALY24) elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat keretében éleslövészettel teszteli második Patriot rakétaelhárító ütegét - közölte a román védelmi minisztérium.

A legvédelmi és rakétaelhárító hadgyakorlatnak Romániában a Midia-foki föld-levegő lőtér lesz a helyszíne, ahova vasárnapig érkeznek meg a résztvevő csapatok és hadi felszerelések, majd a lövészetet június 10. és 14. között tartják.

A RALY24 romániai manőverein 10 NATO-szövetséges államból 1300 katona érkezik Patriot és Hawk rakétarendszerekkel. A román légierő harci és gyakorlatozó repülőkkel, valamint helikopterekkel vesz részt a hadgyakorlaton.

Románia számára a gyakorlat kiemelt jelentőségű, ugyanis az itt rendezett tesztelő és hitelesítő lövészettel fejeződik be a második Patriot rakétarendszerének beüzemelése és harcképessé nyilvánítása – mutatott rá a tárca.

Románia négy Patriot rakétavédelmi rendszert vásárol csaknem 4 milliárd dollár értékben az Egyesült Államoktól, amiről 2017-ben állapodott meg Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök Washingtonban. Eddig egy üteg állt szolgálatba, amelynek tesztelése és hitelesítése tavaly novemberben történt a Midia-fokon.

Klaus Iohannis május elején tett washingtoni látogatásán Joe Biden amerikai elnök felvetésére reagálva azt mondta: Románia kész tárgyalni Patriot rakétaelhárítók Ukrajnába küldéséről, de a már szolgálatba állított ütegét nem engedi át: csak olyan rendszer jöhet szóba, amely még tesztelés alatt áll.

Később a román elnök úgy pontosított: Bukarest nem fogad el olyan forgatókönyvet, amely légelhárítás és rakétavédelem nélkül hagyná az országot, és csak abban az esetben küldene Patriot üteget Ukrajnának, ha „valami egyebet kap” NATO-szövetségeseitől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×