eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
A tajvani légierő Mirage 2000-es leszállásra készül a tajvani Hszincsu légi támaszpontján 2023. április 9-én. Az előző nap a kínai hadsereg háromnapos hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban, amiért Caj Jing-ven tajvani elnök az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Kína "büntető hadgyakorlatba" kezdett a Tajvani-szoros környékén

Több tucat, rakétákkal felszerelt harci repülőgépet is bevetnek, és fontos katonai célpontok elleni támadásokat szimulálnak.

A kínai hadsereg keleti parancsnokságának közleménye szerint a műveletekben a légierő és a haditengerészet is részt vesz. A tájékoztatásban kiemelték, hogy a hadgyakorlatot "a tajvani szeparatizmus" és "külső beavatkozások" elleni büntetésnek szánják.

A kínai állami média szerint a "Közös Kard-2024A" nevű hadgyakorlaton több tucat, rakétákkal felszerelt harci repülőgépet is bevetnek, és fontos katonai célpontok elleni támadásokat szimulálnak.

A tajvani védelmi minisztérium elítélte a hadgyakorlatot, hozzátéve, hogy mozgósította erőit a sziget körül és biztosított arról, hogy képes megvédeni területét. Azt vetette továbbá Peking szemére, hogy a művelet "sokat elárul Kína militarista hozzáállásáról".

Hétfői beszédében a tajvani elnök a demokrácia és a szabadság fontosságát hangsúlyozta, s felszólította Kínát, hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel, hozzátéve: Tajvan és Kína "nem egymás alárendeltjei".

Vang Ji kínai külügyminiszter szégyenletesnek nevezte Laj szavait.

A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő szintén éles szavakat intézett a tajpeji vezetés ellen, a műveleteket "éles figyelmeztetésnek" nevezve a tajvani szeparatisták ellen, "akik saját vérükben fogják végezni".

Ugyancsak csütörtökön Laj Csing-tö tajvani katonai tisztségviselőkkel találkozott a sziget északi részén lévő Taojüan városában, ahol leszögezte: Tajvan "a külső fenyegetések ellenére" is eltökélten védelmezi a demokráciát és a szabadságot, hozzátéve, hogy a tajpeji kormány folytatja a hadsereg reformját is.

Felhívta a figyelmet: a nemzetközi közösség nagy figyelemmel fordul e pillanatban Tajvan felé és aggódik a sziget biztonságáért.

A hadgyakorlat megkezdése után nem sokkal sajtótájékoztatót tartott a sziget védelmiminiszter-helyettese, Po Horng-Huej, aki aláhúzta: Peking fő célja a mostani műveletekkel, hogy megmutassa, képes ellenőrzése alatt tartani a térséget.

Figyelmeztetett, hogy a kínai manőver kihatással van a régió stabilitására, illetve aláhúzta: a tajvani hadsereg "háborúra készül, de nem keresi a háborút".

"Nem mérgesítjük a helyzetet és nem okozunk bajt" - fogalmazott.

Tajvan szárazföldi Kínával foglalkozó irodája (MAC) felszólította Kínát, vessen véget a hadgyakorlatnak, a műveleteket pedig elítélte a Pekinggel békülékenyebb hangot megütő, ellenzékben lévő Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) is.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×