eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
3M-54 Kalibr orosz cirkálórakéta. Forrás:Twitter/ZMiST
Nyitókép: Forrás:Twitter/ZMiST

Már a lengyelek is orosz rakétákra ébredtek

Varsó magyarázatot fog kérni Moszkvától az orosz cirkálórakéta által vasárnapra virradóan elkövetett légtérsértésre - jelentette be Pawel Wronski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő arra reagált vasárnap reggel a külügyi tárca X közösségi felületén, hogy a nyugat-ukrajnai Lviv régiót is ért orosz rakéta- és dróntámadás közben az egyik cirkálórakéta átmenetileg behatolt a lengyel légtérbe.

"Lengyelország a területét érintő újabb légtérsértés tisztázását fogja követelni az Oroszországi Föderációtól" - áll Wronski bejegyzésében. A szóvivő hozzátette: Varsó egyúttal "az ukrán lakosság és Ukrajna területe ellen irányuló légi terrortámadások beszüntetésére", a háború befejezésére szólítja fel az orosz vezetést, valamint arra, hogy "a saját belügyi problémáival foglakozzon".

"Elítéljük a terrorizumus, valamint az erőszakos határrevízióra tett próbálkozások minden formáját" - írta Wronski.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter vasárnap délelőtti sajtóértekezletén megerősítette:

a vasárnap hajnali 4 óra után történt incidens miatt készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt.

A rakéta 39 másodpercig tartózkodott a lengyel légtérben, amelybe mintegy 1-2 kilométer mélységben hatolt be - közölte Kosiniak-Kamysz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Katasztrofális folyamatot indított be az emberiség, egyre több jele van egy új veszélynek

Katasztrofális folyamatot indított be az emberiség, egyre több jele van egy új veszélynek

Napjainkban szinte minden napra jut egy-egy fontos űrkilövés, amelyek során ember alkotta szerkezeteket, műholdakat, vagy akár asztronautákat is szállító űrhajókat juttatnak a világűrbe. Egyesek szerint újra fellángolt a hidegháború idejéről ismert "űrverseny", több állam is Földön kívüli égitestekre szeretné eljuttatni saját űrhajósait a közeljövőben. Arról azonban már jóval kevesebb szó esik, hogy mi történik a Föld körüli pályára állított tárgyakkal a fellövésük után. Pedig a bolygónk körül keringő - akár a földi életre is veszélyt jelentő - űrszemét kezelésével egyre nehezebben birkóznak meg az űrkutatók, amelynek súlyos következményei lehetnek a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 22:05
×
×
×
×