eur:
395.09
usd:
369.18
bux:
71915
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Pixabay

Feszült a helyzet a Koreai-félszigeten, a szakértő elmondta, lehet-e háború

Egyre fokozódik a fegyverkezési verseny a két Korea között. A háttérben nagyhatalmi érdekek, köztük az amerikai–orosz szembenállás is meghúzódik. A térség szakértője azonban kiterjedt háborúra nem számít.

A két Korea között 2018-ban kezdődött közvetlen párbeszéd, amelynek eredményeként történelmi csúcstalálkozókra is sor került. 2022-ben azonban konzervatív fordulat történt Dél-Koreában, ami a feszültség újabb erősödéséhez vezetett: a klasszikus, hidegháborús frontvonalak jönnek elő a kelet-ázsiai térségben is – mondta az InfoRádióban Csoma Mózes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója.

Azt is kiemelte, hogy az Egyesült Államok fontos célkitűzése volt szorosabbra fűzni viszonyát a kelet-ázsiai térségben található szövetségeseivel, Dél-Koreával és Japánnal. Hozzátette,

ennek a szövetségnek sokáig Achilles-sarka volt a japán–koreai viszony, amelyet nagyon sok történelmi sérelem terhel.

2022 nyarától kezdődően viszont ez a konfliktus megoldódni látszik, több csúcstalálkozó is lezajlott a két ország között, és 2023-tól valóra vált az USA egyik régi célkitűzése, hogy közös hadgyakorlatot tarthasson szövetségeseivel.

Eközben Észak-Korea Oroszországgal erősítette kapcsolatait, nem függetlenül az Ukrajnában zajló háborútól. A szakértő kifejtette, Oroszország egyre inkább rá van utalva az észak-koreai rezsim hadiipari kapacitásaira, fegyverszállítmányaira. Megjegyezte, ebben a kérdéskörben a Kínai Népköztársaság kissé háttérbe szorul, annak ellenére, hogy Észak-Korea de facto kínai érdekszférába tartozik. Mint mondta, Kína nem foglal egyértelműen állást a kérdéskörben, ahogyan az ukrajnai háborúéban sem.

Csoma Mózes azonban nem tartja valószínűnek, hogy bármelyik fél is háborút indítana, így nem számít arra sem, hogy a jelenlegi status quo belátható időn belül megváltozna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×