eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Close up of young, pretty Muslim woman, well-dressed, with hijab, sitting and looking away
Nyitókép: miodrag ignjatovic/Getty Images

Uniós bírósági döntés született a vallási jelképek munkahelyi viseléséről

Tagállami közigazgatási szerv dönthet úgy, hogy megtiltja munkavállalói számára a vallási jelképek munkahelyi viselését - közölte ítéletében az Európai Unió Bírósága kedden.

Az ügy előzménye, hogy a belgiumi Ans önkormányzata egyik női munkavállalójának – aki munkáját ügyfeleivel való érintkezés nélkül látja el – megtiltotta, hogy munkahelyén iszlám fejkendőt viseljen. Ezt követően az önkormányzat módosította a munkaügyi szabályzatát, és arra kötelezte munkavállalóit, hogy tartsák tiszteletben a semlegesség elvét: a hittérítés semmilyen formája sem megengedett, és az ideológiai vagy vallási hovatartozásra utaló látható jelképek viselése minden munkavállaló számára tilos.

Az érintett annak megállapítását kérte, hogy sérült-e a vallásszabadsághoz való joga, illetve hátrányos megkülönböztetés érte-e - tájékoztattak.

A luxembourgi székhelyű EU-bíróság ítéletében azt írta: minden tagállam és minden, az államinál alacsonyabb szintű szerv a hatásköre keretein belül, illetve saját konkrét körülményeitől függően mérlegelési mozgástérrel rendelkezik az általa a munkahelyen előmozdítani kívánt közszolgáltatás semlegességének kialakítása során.

A teljesen semleges közigazgatási környezet kialakítása érdekében a közigazgatási szerv megtilthatja a filozófiai vagy vallási meggyőződésre utaló bármely jelkép munkahelyen történő látható viselését.

Egy ilyen szabály nem hátrányosan megkülönböztető, ha azt általános jelleggel és különbségtétel nélkül alkalmazzák a teljes személyi állományra vonatkozóan, és azt a feltétlenül szükséges mértékre korlátozzák – húzták alá.

A szigorú semlegesség politikája tehát, amelyet valamely közigazgatási szerv a saját munkavállalói számára egy teljesen semleges közigazgatási környezet kialakítása érdekében ír elő, jogszerű cél által igazoltnak tekinthető – írták. Igazolt ugyanakkor az olyan politika kialakítása is, ami általánosan és különbségtétel nélkül engedélyezi valamely meggyőződés, többek között a filozófiai vagy vallási meggyőződés látható jelképeinek viselését, az ügyfelekkel való kapcsolattartás esetén is, és jogszerű az ilyen jelképek viselésének az ilyen kapcsolattartással járó helyzetekre korlátozódó tilalma is.

A nemzeti bíróságok feladata, hogy megvizsgálják az említett követelményeknek való megfelelést – tették hozzá.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×