eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője kezet fog az EBESZ miniszteri tanácsának bázeli tanácskozásán 2014. december 3-án.
Nyitókép: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton

Nem hagyta szó nélkül az ET biztosa a magyar szuverenitásvédelmi törvénycsomagot

Dunja Mijatovic az Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította a magyar parlamentet, hogy utasítsa el a tervezetet.

A strasbourgi testület tisztségviselője szerint a köztársasági elnök által a miniszterelnök javaslatára kinevezett hivatali elnök korlátlan hatáskörrel rendelkezne ahhoz, hogy az állampolgároktól érzékeny adatokat és magáninformációkat kérjen, felügyelet és jogorvoslat nélkül.

"A törvényjavaslat annyira nem átlátható, hogy a létrehozásra javasolt hivatal invazív ellenőrzése felhasználható lenne bárkivel szemben, aki ellenfélnek tekinthető például azért, mert a demokratikus vita befolyásolására irányuló tevékenységet folytat" - emelte ki.

Mijatovic emlékeztettet: munkája során többször hívta fel a figyelmet az olyan magyar kormányzati lépésekre, amelyek önkényesen korlátozzák az emberi jogi, civil szervezetek és jogvédők munkáját az országban.

Aggodalmának adott hangot továbbá a végrehajtó szervek túlhatalma és az igazságszolgáltatás függetlenségének aláásására irányuló erőfeszítések miatt is.

"Ha ezt a javaslatot elfogadják, az még több lehetőséget biztosít a végrehajtó hatalom számára, a független hangok és ellenzékiek elhallgattatására és megbélyegzésére" - hangsúlyozta.

Hozzátette: "az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság magyarországi működésére ilyen messzemenő következményekkel járó törvénytervezeteket átfogó vizsgálatnak és érdemi konzultációnak kell alávetni, mielőtt a törvényhozás elé terjesztik őket".

"Felszólítom a magyar parlamentet, hogy utasítsa el ezeket a javaslatokat,

és használja fel jogalkotási és felügyeleti hatáskörét az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelmére az Emberi Jogok Európai Egyezménye és az Európa Tanács alapvető értékeivel összhangban" - hívta fel a figyelmet Dunja Mijatovic.

A parlament kedden tárgyalja a törvénycsomagot és az Alkotmány 12. módosítását - erről itt írtunk.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×